Lindholmen, Zweden, 17-7-2014

Skallö. Zweden

De hele week hebben we ons verstopt in de scheren. Vanaf Utö zijn we zo’n 100 zeemijl tussen grote, kleine en piepkleine stenen eilandjes door gevaren. ’s Nachts lagen we voor anker of met hekanker en voor aan een steen vastgemaakt. Afgelopen vrijdag zijn er in Nynäshamn de broodnodige boodschappen ingeslagen. Bij Ringsön kwam de varende bakker voorbij en op Broken hingen de broodjes “s morgens om acht uur voor aan de preekstoel.

Zo midden in de natuur liggen en niet in de volle jachthavens, heeft onze voorkeur. Maar het betekent wel dat we geen internet hebben. Dus wordt de site niet bijgewerkt en kunnen we ook geen weerberichten online opvragen. Onze navtex doet zijn best, maar zijn ontvangst is in de scheren niet altijd optimaal. Op de Zweedse televisie bekijken we het "väder". Ten eerste verstaan we er geen woord van en ten tweede is hun prioriteit meer op het land gericht.

Vandaag hebben we kennis gemaakt met hun voorspelde zuidwestelijke landwind. Nu we weer afzakken langs de kust van Zweden, is onze koers hoofdzakelijk zuid. Kronkelt de route meer naar het vasteland, naar het zuidwesten dus, dan moesten we tegen de wind op de motor. Maar gaat de bocht de andere kant op, meer naar de zeekant, verwachten we dat de koers bezeild is. Alles gaat er op, grootzeil, grote fok en kleine fok. Even gaat het lekker en dan krijgen we zeewind. Laat die nu net zuidoost zijn. Moet alsnog de motor aan en kunnen we alles weer opruimen. Bij de volgende koerswijziging naar stuurboord gaat de hele handel weer omhoog. We hebben net de vaart te pakken: landwind! Kan de motor weer aan!

Zo hebben we ons een paar keer voor de gek laten houden. Op 't laatst waren we er zo flauw van, dat we hier in Lindholmen zijn gaan ankeren. Dat was niet de bedoeling. Op de heenweg zijn we hier ook al geweest. Het is een prachtige plek, daar niet van, maar er zijn nog zoveel andere, eenzame, mooie en tegen alle windrichtingen beschutte stekjes. Het wordt trouwens ook weer de hoogste tijd om een stadshaven op te zoeken. Alle lekkere dingen aan boord zijn op. Oké, melk, verse groenten en brood hebben we ook nodig.

Geen opmerkingen: