Senneroog, 16-4-2020

Dokkumer Nije Silen

Druk bezig met allerlei klusjes, is de wc ook nog verstopt. Chloor erbij, helpt niet. De vuilwatertank doorspoelen, helpt niet. Afvoerslangen los maken en met de dekwash er een krachtige straal opzetten, niets helpt. Dan maar weer leegscheppen en alles demonteren en dat voor de tweede keer.

Dat begon zo. Een paar weken terug was onze afvoer van het aanrecht verstopt. Warm water en caustic soda geven niet de oplossing en dus moest de aanrechtkast leeg geruimd. Cees plaatst een bak onder de syphon en daar komt een heleboel grijze massa uit. Ik herkende de kleur van modder, die ik een paar dagen daarvoor van mijn wandelschoenen heb geschrobd na een tocht door het natuurgebied achter de haven. Afvoer weer in elkaar geschroefd, bak met troep door de wc, keukenkast weer blinkend schoon.

De wc maakte daarna het geluid van een zeer slecht werkende blikopener. Ver... er zaten steentjes tussen die grijze troep. Eerst hoop je nog dat door grote boodschappen die steentjes wel mee verdwijnen, maar na een tijdje wordt wel duidelijk dat deze steentjes niet van plan zijn ons tegemoet te komen. Ik kom mijn kapitein een beetje op 'e lije side (vlijen) met een extra schepje suiker in de thee. Hij verwijdert de hele pot en vist de kabaalmakers er uit. Omdat nu toch alles uit elkaar ligt krijgen wc en zijn omgeving een extra poetsbeurt.

Het gaat een tijdje goed, al hoewel het water ook niet met veel snelheid uit de pot verdwijnt, tot dat er helemaal niets meer wordt weggepompt. Er gaat weer een extra schepje suiker in de thee en Cees wordt als vrijwilliger aangewezen voor de klus. Hij schept het toilet leeg en ontdekt dat de afvoerslang potdicht zit. Mijn grijze modder heeft met de aan de wand van de slang gehechte kalk een pact gesloten en laten helemaal niets meer door. Er moet zelfs een hamer aan te pas komen om al kloppend de inhoud los te krijgen. Met een soort van lange grillpen, hadden we destijds bij het fornuis uit Canada gekregen maar hebben nooit begrepen waar het voor was, bikken we deze onbekende betonsoort er uit. Toiletpot, motor en slangen gaan terug naar hun plaats, alles wordt weer afgesopt en onze schoner dan schone wc werkt zeker al een week weer als nieuw.

Geen opmerkingen: