Grou, 1-9-2021

Dokkum


Toen we kort geleden op de wal stonden met de boot, hebben we onze 3-blads vaanstand-schroef eens goed bekeken. Conclusie; de schroef heeft wat ruimte op de bladen en moet daarom worden nagekeken. Gelukkig hebben we een gewone 2-blads schroef op reserve liggen. Die wordt dus tijdelijk gemonteerd en kunnen wij lekker doorvaren in het naseizoen. Deze schroef werkt in de vooruit sneller, heeft wat meer zijdelings effect bij het aanleggen, maar reageert in de achteruit wat trager. Het is even wennen.

Klaar om weer te vertrekken. Op 26 augustus gaat het richting IJsselmeer. Op de Dokkumer Ie komt er een zacht windje van achteren en met alleen de grote fok slenteren we richting Ljouwert. De laatste dagen waait het wat harder en komt het grootzeil er bij. Daar is onze reserve schroef niet blij mee. Luid maakt ie kenbaar dat ie er ook nog is en houdt de schroefas draaiende. Tja, nu weten we weer waarom we al in het eerste jaar dat we met deze boot gingen varen, direct de schroef door een vaanstand-schroef hebben vervangen.

Natuurlijk is dat meedraaien van de schroefas op te lossen. Onze motorinstallatie is uitgerust met een hydraulische keerkoppeling en houdt de schroefas niet vast als de motor uit is en je door de zeilen wordt voortbewogen. Door een rem op de as te zetten wordt dit voorkomen. Voor alleen dit winterseizoen willen we al die drukte niet meer doen en daarom beperken we ons vaargebied tot Fryslân en gaan we iedereen die ons maar uitnodigt, op zijn of haar verjaardag, bezoeken.

Geen opmerkingen: