Senneroog, 2-4-2022

Dokkumer Nije Silen


Vandaag hebben we de jachthaven verlaten. We gaan eerst een tochtje richting IJsselmeer en Fryslân maken. Kunnen we nog even afwachten hoe de oorlogsdreiging in het oosten van de Oostzee zich ontwikkeld. Het is nog vroeg in het seizoen, het zomerreisdoel kan elke maand aangepast worden.

Eerst even op Senneroog bijkomen van de drukke afgelopen dagen. Antje C moest nog op de wal om onze Maxprop vaanschroef, na een opknapbeurt in Italië, terug te plaatsen. Donderdagmorgen 24 maart om 8.00 uur draaide Rob zijn kraan ons boven de afspuit-plaats, begon Cees met de hogedrukspuit en poetste ik de waterlijn. Mooi met blokken hout onder de kielbalk en met steun van de hijsbanden werd de antifouling bij-gesopt en de tijdelijke 2-bladsschroef gedemonteerd. Daarna zetten we alle losse delen van de Maxprop weer netjes in elkaar op de schroefas. Er bleef zelf tijd over om aan het poetsen van de blauwe romp te beginnen.

Om 16.30 uur die zelfde dag weer te water. De hijsbanden verwijderen en onder de kraan wegvaren. Cees zet de motorhandel in de vooruit. Gaat onze Antje C achteruit! Het blijft heel stil aan boord (vloekwoorden mag ik hier niet vermelden). Wel een heel erg vervelend foutje, moeten we nog een keer op de wal. Maar eerst gaan we de Italiaanse gebruiksaanwijzing 'Manuale di Istruzioni Elica a Bandiera Automatic' helemaal lezen, in plaats van achteraf.

Tweede poging maandag 28 maart rond koffietijd. Nu zetten we punt K op de pitch, punt C op het zwarte stipje en de drie bladen zoals we wel goed hadden gedaan op hun eigen nummer. Even een schietgebedje na het starten van de motor en met de duimen omhoog varen we, zoals het hoort, in de vooruit terug naar onze ligplaats.

Omdat het kantje boord is dat de kraan in de haven ons kan tillen, moet onze boot zo licht mogelijk zijn. Dus lege brandstof- en watertanks, aggregaat op de wal, rubberboot uit de davids, fietsen in de auto, lege voorraad- koel- en vrieskast en boeken naar de wc-bieb. Dat hebben we de afgelopen dagen weer allemaal aan boord gesleept. Tussen de sneeuwbuien door supermarkten bijna leeg gekocht om nu helemaal niets te hoeven doen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Goede en behouden vaart.
Groetjes uit een nat Bronneger.

Cees en Anneke Boonstra zei

Dank je wel Bronneger.

Begin mei komen we terug naar Dokkumer Nije Silen,
we hopen jullie dan te treffen.