Västervik, Zweden, 4-4-2023

Västervik
 
Vijf nachten zijn we op de camping Stensö bij Kalmar gebleven. Twee dagen het hele eiland Öland rond gereden met de losse auto. Op de camping genoten van de stroomaansluiting en optimaal gebruik gemaakt van ons elektrisch kacheltje en onze elektrische deken, het vroor vannacht nog 3 graden. Verder hebben we onze tijd nuttig besteed met boodschappen doen en het zoeken naar een gasleverancier.

Als je zo als hier wild kampeert, en het ook nog eens vriest, moet de gaskachel overuren draaien. Het gas vliegt er door. Normaal willen we uit Nederland vertrekken met 2 volle gasflessen. Maar toen we in Hoogezand bij Holthausen wilden laten bijvullen, bleek dat onze flessen over de datum waren, hadden we niet gemerkt omdat door 2 jaar Corona nauwelijks gecaravand was, en nu wilden/konden ze niet bijgevuld worden. Omdat intussen één fles helemaal leeg was, gingen we op zoek naar een nieuwe. Via één tip komen we bij een gebouwtje, aan de ingang van een natuurgebied. Hier zal het toch niet zijn? Staan er daar achter containers met gastank, weegschaal en betaalautomaat verstopt. Een vriendelijke meneer vult in een mum van tijd onze oude fles, 10,7 kg gas voor SEK 350 of te wel 31,08 Euro. Voor de zekerheid heeft Cees nog wel de hele fles en aansluitingen op lekken gecontroleerd met onze fles Dreft.

Vandaag dus weer de kustroute opgepakt en in Västervik aangekomen. Hier is de aanbevolen camperplaats in het centrum vlak bij een drukke weg. We hebben geen zin om vannacht door dat lawaai uit de slaap gehouden te worden en zoeken verder naar een betere plek. In het industriegebied op een eilandje, vlak bij een jachthaven vinden we een parkeerterreintje. Aan de ene kant uitzicht op het water en aan de andere kant een fabriekshal met 2 honden op het terrein. We zeggen nog tegen elkaar: “Hier staan we heerlijk rustig en ook nog met bewaking”.

Tijdens ons eerste kopje koffie komen er auto's het naast gelegen terrein oprijden en de honden slaan aan. Logisch, daar zijn het waakhonden voor. Het geblaf blijft ook tijdens het tweede bakkie doorgaan. Tijd om op onderzoek uit te gaan. Staan we naast het Västervik Hundcenter, een crèche voor honden. Die viervoeters wiens baasjes hun al op komen halen zijn blij, maar de overblijvers, achter het pand zijn nog veel meer hokken, laten hun ongenoegen over het lange wachten, luid en langdurig horen.

Als de rust is weder gekeerd en het avondmaal verorberd is, verschijnen er twee brandweerauto's op ons kleine parkeerterreintje. Ze jagen ons niet weg, manouevreren vakkundig naast ons en gaan rustig oefenen. Iets met slangen en water op de trailerhelling. Na een tijdje laten ze ons weer alleen.
We hopen nu maar één ding, dat al die hondenbaasjes morgen niet al om 5 uur op hun werk moeten zijn.

Geen opmerkingen: