Dokkumer Nije Silen, 10-9-2012

Dokkumer Nije Silen

Na 116 dagen terug op de basis. Totale afstand: 1648 zeemijl, waarvan ongeveer 1400 zeilend zijn afgelegd. Dat kon ook wel, want er was deze zomer vaker te veel wind dan te weinig. Door die windsterktes van vijf Beaufort en meer, hebben we maar 20 nachten kunnen ankeren. Voor de overige 96 nachten hebben we beschutting gezocht in 61 verschillende havens, wat ons 1.665 Euro heeft gekost. Dat was een koopje, want 17 nachten konden we geen havengeld betalen omdat de automaat kapot was, het havenkantoor gesloten was of zelfs de havenmeester het te slecht weer vond om langs te komen. De 7 nachten in vissershavens waren gratis.

De dekwashpomp heeft het onderweg begeven en van de mast is één voetsteuntje afgebroken. De schade die de Duitse botsboot in Gislövs Läge maakte, is zo goed mogelijk bijgeholpen en het monteren van een nieuwe kopanode heeft de geluidsoverlast bij de schroef verholpen. De fietsen wachten nog op hun restauratie aankomende winter. Het oliealarm hebben we na het Nord-Ostsee-Kanal op de heenweg, niet weer gehoord en onze Nederlandse driekleur met Friese toegift moest, door het stormachtige gewapper, onderweg twee keer ingekort worden.

In alle havens die we bezochten konden we zonder moeite een ligplaats vinden. Omdat we maar 133 uur de motor hebben gebruikt, hebben we niet veel hoeven tanken. De zon heeft ons lang genoeg verwend om ons met een bruin kleurtje en boordevol energie aan de caravanherfst te laten beginnen. Dus al met al een zeer geslaagde zomer.

Geen opmerkingen: