Utklippan, Zweden, 24-7-2014

Utklippan, Zweden

Afgelopen week werd er voor alle dagen noordoostenwind voorspeld met aan het einde van de week iets naar het oosten draaiend. Onze planning was om op Gotland ook een paar havens te bezoeken, maar op een zeilschip is de wind de baas en zoveel dagen gunstige wind om richting Zuid Zweden te zeilen, mag je niet voorbij laten gaan. Daarom schrijven we Gotland onder Finland op het lijstje: Things to do voor een volgende keer.

De beloofde wind is ook gekomen en varieert tussen de vier en zes Beaufort. Hij is net niet precies van achteren en daarom zeilen we laverend voor de wind, of de grote fok uitgeboomd, of krap windvangend achter het grootzeil. De zon is er alle dagen bij. Vanmorgen was het om tien uur al 30 graden in de kajuit.

Omdat de wind vandaag zwakker is, proberen we de gennaker. We hebben hem al een tijdje niet meer gebruikt en het kost Cees heel wat zweetdruppels om hem onder uit de bank, vanonder de zich daar verzamelde nuttige dingen die we misschien nog wel een keer kunnen gebruiken, aan dek te krijgen. Nauwelijks hebben we de goede koers te pakken, als de wind er helemaal de brui aangeeft en hangt er 180 m2 doek recht naar beneden. Met nog meer zweetdruppels wordt de hele handel terug door het luik in de voorpunt geduwd.

Op de motor, uitgeteld zittend onder een parasol, varen we het laatste stuk van de 30 mijl naar Utklippan. Nu liggen we op het vuurtoreneiland te wachten tot het wat koeler wordt. Ons bed is bedolven onder blauw en wit spinnakerdoek. Omdat de gennaker nu toch eventjes gelucht is, gaan we de bank ook maar direct schoonmaken en opruimen. Heeft al dat warme gehijs vandaag toch nog enig nut gehad.

Geen opmerkingen: