Isla Cristina, Spanje, 13-3-2015

Portimão, Portugal

Al weer één dag in Spanje, zitten we nog een beetje na te praten over Portugal. Wat vonden we er van? Het is een beetje tegenstrijdig. Het land is mooi, de mensen zijn vriendelijk en aardig. Minder fraai zijn de krotwoningen en de straathonden en –katten. De temperatuur liep overdag op naar 23 graden, maar het koelt ook snel weer af. ’s Avonds was het kacheltje standby en ook ’s morgens was het rond de 10 graden aan de frisse kant.

Aan de ene kant is het op de wegen rustig, op de tolwegen, we konden weer niet elektronisch betalen, rijdt je zelfs vaak helemaal alleen, maar in de stad Lisboa is het een gekkenhuis. Wij waren er op zondag, ’s morgens geen centje pijn, maar ’s middags alleen maar file en een parkeerplek was helemaal niet te vinden. Kwam er ééntje vrij, dan werd er niet met woorden tussen de liefhebbers onderhandelt, maar diegenen die het meeste lef had met bumper-duwen won.

De campings waren allemaal prima. Wij stonden vaak met uitzicht over de oceaan. Omdat er altijd een hoog hek om het terrein staat, is de toegang tot het strand omslachtig. Op camping Orbitur Sitava te Vila Nova de Milfontes rijd je na het inschrijven bij de receptie door de slagboom, ’s avonds om 10.00 uur gaat het hek op slot en kun je er alleen lopend met een pasje in. De staanplaatsen liggen zo’n dikke kilometer verderop, mooi rustig, vlak bij zee. Maar dat akelige hek, er zit een deur in, maar omdat het voorseizoen is wordt dat hek om de twee uur tien minuten geopend, kom je te laat dan kun je een klere eind omlopen.

Op de wegenkaart zochten we waar de Algarve nu precies begint. Iedereen zegt dat het het mooiste stukje van Portugal is. Op de wegenkaart staat de naam Algarve helemaal niet vermeld. Bij een reorganisatie van de verschillende provincies, is de bekende naam komen te vervallen, het zuidelijkste deel heet officieel Faro, maar op de verkeersborden staat nog gewoon de oude naam. Het uiterste zuidwest puntje, Cabo de são Vicente, hebben we niet gezien, het was mistig.

 De zuidkust met ervoor een wad-achtig gebied is prachtig, de vakantieflats vonden we wat minder mooi. Wij zijn geen strandtypes, maar veel overwinteraars kiezen daarom wel voor dit gebied. Het waren vooral Engelsen en Nederlanders die we tegen kwamen. Met Portugezen hebben we nauwelijks contact gehad, met een groepje jeugd op het strand kwamen we niet verder dan Benfica en Ajax, maar dat ligt aan ons, wij spreken de taal niet. Terug hier op Spaanse grond zal dat wel ietsje beter gaan, we hebben Spaanse woordenboeken.

Geen opmerkingen: