Ulön-Dannemark, Zweden, 3-7-2016

Björkö, Zweden

Het mag dan wel officieel zomer zijn, het weer in Zweden weet daar niets van. Elke dag wind, west tot zuidwest in maar drie sterktes 5, 6 of 7 beaufort. We zeilen alleen met de grote fok en halen dan nog een gemiddelde van 6 knopen. Omdat je pas in Zweden in de scheren bent geweest als je je anker hebt uitgegooid tussen al die steenhopen en dat het met deze harde wind echt zoeken is om een beschut stekje, hebben we in Björkö een nieuw boek, koste een dikke 70 Euro, gekocht met daarin mooie zonnige foto's en duidelijke tekeningen van alle aanleg- en ankermogelijkheden aan deze westkust. Hamnguiden 5 Göteborg – Svinesund.

Na Marstrand komt het boek, het moet binnen blijven want het regent weer eens een keertje, op tafel. We zoeken een inham uit en, dat is zo gemakkelijk met dit boek, noteren het vermelde way-point voor het aanvaren van de door ons gewilde ankerplek. Invoeren op de plotter en … komen midden op het land uit. Er gaan wat woorden heen en weer over 'in de scheren mag de navigatie niet verslappen' en als je een positie overschrijft doe dat dan nauwkeurig, maar hoe we het ook controleren het waypoint blijft midden op het gele land zitten. Potver ... hebben we de eerste de beste keer direct de enigste fout in het boek gevonden. We varen door naar de volgende haven, die staat tenminste duidelijk op onze eigen kaart.

Twee dagen later, even voorbij Skärhamn, pakken we het nieuwe boek er weer bij. Het heeft een hele gemakkelijke indeling: overzichtskaarten en overnachtingsmogelijkheden genummerd op volgorde van zuid naar noord. Elke plek heeft één hele bladzijde met duidelijke situatietekening, overzichtelijke windstille foto en uitgebreide uitleg. Die is jammer genoeg wel in het Zweeds, maar een klein stukje Engels maakt dat weer goed. Skärhamn is nummer 72 en zo bladeren we verder. Potverdorie … missen er 6 bladzijden. Dat zijn wel 12 plekken minder. We varen een stukje terug naar een haven die we net met eigen ogen gezien hebben. Zodra we vast liggen zoek ik uit het oud papier de aankoopbon op: “Dat boek gaat op de terugweg terug naar de winkel!”

In de buurt van Lysekil raadplegen we toch maar weer het boek. Nummer 146 Tjuvsund, Småholmarna. Een hele mooie baai om te ankeren. Het binnenvaren is goed aangegeven en de aangegeven plantenvrije ankerstrook klopt precies. Bij een kop koffie in de kuip met uitzicht op een Vos die langs de oever op zoek is naar prooi, bladeren we wat verder in 't boek. En sapperdeflap ... daar vinden we de ontbrekende pagina's terug. Ze zitten weliswaar ergens verstopt, maar ze zijn er wel. We blijven twee nachten liggen; is het boek, in een haven betalen we tussen de 30 en 40 Euro, meteen terug verdiend.

Ook nummer 161 Keö is goed te vinden. De beloofde stalen ogen zitten op de juiste plek in de stenen en de kabels onder water liggen waar ze moeten liggen, uit onze buurt. Ruimte genoeg om het achteranker te laten vallen. Dat 's nachts de wind onverwacht 180 graden draait, aantrekt tot 8 beaufort en we onze steen snel moeten verlaten en daardoor in ons ondergoed doornat zijn geregend, kan het boek niet helpen. Langzamerhand begrijpen wij en het boek elkaar. Nu is onze enige hoop nog dat het weer gaat lijken op de foto's in ons nieuwe havenhandboek.

Geen opmerkingen: