Maasholm, Duitsland, 14-8-2016

Søby, Denemarken

In het Deense Søby, een dorpje waar niet veel te beleven is, hebben ze, om het wat aantrekkelijker te maken, deze zomer een kunstroute uitgezet. Op de kade staat een betonnen vissersbroek met laarzen, op een kistje, met een werphengel. We bekijken het van alle kanten en komen tot de ontdekking dat de één er iets heel anders achter zoekt dan de ander. Dat is kunst, zoals wij denken dat het bedoelt is.

Heel anders is een waslijn met oude hemden, dat noemen ze bij 't Fiskershûske in Moddergat geschiedenis. De omgekeerde auto op een bootje, kosten 6000 Deense Kronen, wordt door ons bestempeld als erfopruiming. Het grappigste aan deze opstelling is dat er een bordje bij staat dat je het kunstwerk niet mag aanraken. Een stuk bunker, ter herinnering aan de Deense dwangarbeiders, bestempelen we als oorlogsverleden en de foto van de havendam vinden we niet zo origineel. Daarentegen vind ik de galg met steen mooi en vindt Cees het helemaal niks. Het bordje bij het 'kunstwerk' met uitzicht op de kustlijn had ik leuker gevonden als de 'n' in kunstwerk was doorgestreept, had de kunstenaar tenminste nog iets gedaan voor zijn subsidie. Maar misschien gaat dat woordgrapje niet op in het Deens.

De Denen houden vast heel veel van 'kunst'. Op de Deense televisie kijken we naar de Olympische Spelen. Hele avonden zenden ze, zonder dat er een eigen deelnemer mee doet, in de categorie kunstzwemmen, het duiken van de hoge plank uit. Mannen en vrouwen, alleen of met z'n tweeën synchroon. Ze maken salto's en weet ik al niet wat. Het aller gekste vinden we het echte kunstzwemmen. Staan er twee zenuwachtige dames onder aan een trapje. Halen een keer heel diep adem. Dan gaan de neusjes omhoog, gezicht naar links, slag in de rug en paraderen als twee verstijfde pinguïns naar de rand van het zwembad. Sport, circusact of toch kunst?

Geen opmerkingen: