Dokkumer Nije Silen, 25-8-2017

Dokkumer Nije Silen

We zijn terug op het honk. De laatste week hebben we het vakantiegevoel zo lang mogelijk gerekt met rondhangen op ús Lauwersmar.

De weervoorspellingen van afgelopen weekend kwamen helaas uit. De mannen zijn hoog aan de wind met regenbuien via Wangerooge naar Norderney gezeild. Ze lieten het plan om op zaterdagmorgen om half zeven over het wad verder te varen voor wat het was, als ze wakker worden met harde wind en plensregen. Om acht uur krijg ik op mijn logeerbed een telefoontje dat varen dit weekend niets meer wordt en dat de bemanningswissel via de veerboot van Norderney gaat gebeuren. Met z'n beiden zeilen we 's maandags naar Delfzijl.

De hernieuwde kennismaking met Rügen is ons prima bevallen. We hadden van Polen nog wel iets meer willen zien, maar vonden het weer te wisselvallig. Voor de westenwind uit langs de kust oostwaarts gaat natuurlijk wel, maar je zult op een gegeven moment toch terug moeten. De weerstations hadden het dit jaar moeilijk met het maken van de juiste windverwachtingen. Volgende keer beter.

Het log noteert over 78 dagen een afgelegde afstand van 1.118 zeemijlen. Het display van de motor geeft 113 motoruren aan. Als je voor wegvaren en aankomen een half uur per vaartraject rekent, wordt de rekensom: 113-(59x0,5)= 83,5 motorvaaruren. Vaarsnelheid op de motor ca 6 zeemijl, geeft 501 mijlen op de motor afgelegd en ongeveer 617 gezeilde. Dat is meer dan 55 % gebruikmaking van geluidloze groene energie.

Geen opmerkingen: