Dokkumer Nije Silen, 18-3-2018

Alkmaar

Even een week in een huis wonen is best lekker. Zo onder de douche springen zonder dat het vloertje er eerst uit moet, een afwasmachine en de winkels direct om de hoek. Het parkeren hier aan de Oude Gracht in 't centrum van Alkmaar moet even wennen. Maar volgens de uitleg op de site van de gemeente komen de bekeuringen voor rijden op plaatsen die alleen toegestaan zijn voor vergunninghouders en te weinig geld in de parkeerautomaat doen, waar een dagkaart 21,50 Euro kost, automatisch met de post thuis.

We verkennen de omgeving en wandelen op een verlaten en koud strand. Verbazen ons over het waterrijke gebied van de polders. Kleine kronkelweggetjes gelegen op een verhoogd dijkje, waar elkaar passeren onmogelijk is. Volop molens en vriendelijke dorpjes. Bij IJmuiden tellen we meer dan 20 grote hoge kranen voor de bouw van de nieuwe zeesluis. Vanaf de zuidpier kijken we naar binnenkomende werkschepen en proefzeilende zeilers. De vogels laten het afweten en ook de vissers hebben het niet druk met binnenhalen.

De kaasmarkt begint pas weer in april, maar er is genoeg te zien in Alkmaar. De Grote Kerk is enorm, nu even in de steigers en net die dag gesloten voor een besloten bijeenkomst, maar het stadhuis is ook prachtig om te zien. Genoeg winkels om geld in te leveren en volop eettenten om verzadigd te raken. Helaas moeten we twee dagen eerder dan gepland terug naar de boot. Er worden nu midden in maart nog verschillende nachten met vijf graden vorst voorspeld en we hebben de antivries overal al uitgehaald en de kachel staat ook niet aan. Volgende keer als onze zoon en schoondochter op wintersportvakantie gaan blijven we langer, als het mag natuurlijk.

Geen opmerkingen: