Klintholm, Denemarken, 12-6-2019

Møn, Denemarken

Zo veel mijlen als we vorige week hebben afgelegd, zoveel minder zijn het deze week geworden. Vrijdag ging het nog lekker van Skælskør naar Stubbekøbing, al liet de wind ons halverwege in de steek. We wilden eigenlijk naar Vordingborg, maar daar krijgen wij altijd aan de buitenkant van de jachthaven een ligplaats en met de voorspelde flinke zuidoosten wind lig je daar dan open in de golven. Dus op de motor door naar Stubbekøbing.

De zaterdag voor de Pinksteren na de broodnodige boodschappen vertrokken naar Klintholm. De wind zou om 11 uur afnemen van 6 naar 5 Beaufort, maar de weerdeskundigen hadden niet met het weer zelf overlegd en daarom wist de wind daar niks van. Die deed volop zijn best. We vlogen over het water. Niemand kon ons inhalen. Nou ja, alleen de bruisende dikke golven dan.

Eenmaal op Møn waren de verschillende weersites het over twee dingen eens. De wind zou de komende dagen oost worden. Precies de richting waar wij naar toe willen. Dan kun je natuurlijk laveren, maar ze waren het er ook over eens dat de kracht tussen 5 tot 6 Beaufort zou zijn. De sterkte van de windstoten bleef een beetje gissen, maar kon variëren van 7 tot 9 Beaufort. Dat is voor een oversteek naar Zweden niet zo prettig, het is tenslotte vakantie.

We maakten een fietstochtje, liepen een natuurpad langs het binnenmeer, wandelden elke dag even naar 't havenkantoor, deden klusjes, lazen een boek, deden een puzzeltje, keken tv, moesten alle luiken potdicht doen omdat het stortregende, zaten 's nachts op vanwege wel heel heftige onweersbuien en baalden dat we niet verder konden zeilen. Komende nacht wordt de vijfde hier in Klintholm. Het lijkt wel of de wind daar op gewacht heeft en het ons gunt om deze 5de nacht gratis te liggen. Hier geldt namelijk de regel 5 nachten blijven, 4 betalen. Morgen krijgen we wind uit het zuidwesten tot zuiden, met een kracht van 2 Beaufort. Die sterkte had wel iets beter gekund. We blijven tenslotte Nederlanders, altijd wat te zeuren over het weer.

Geen opmerkingen: