Karlskrona, Zweden, 10-7-2019

Karlskrona, Zweden

We hebben internet nodig. Gerke sluit vandaag zijn basisschool af en dat gebeurt met het opvoeren van een musical in de tuin bij de Bonifatiusbron. We vinden het verschrikkelijk jammer dat we er niet bij kunnen zijn, maar gelukkig wordt er daar gefilmd en kunnen we het via You-tube-live-stream volgen. In Kristianopel, waar we vanmorgen waren, had de telefoon maar één blokje en was hun plaatselijke wifi ontzettend traag. Daarom wilden we vandaag per se naar Karlskrona.

Ben je lager dan 18 meter dan kun je tussen de scheren onder de brug door, maar wij met onze 22 meter moeten buitenom. Het vertrek is veel belovend. Zon en een mooi windje. Dan is de wind precies tegen, geeft niet, de motor aan en als we straks om de hoek een grote koerswijziging kunnen maken kan er weer gezeild worden. Er komt een stormachtige bui opzetten. Geen tijd om regenkleding aan te trekken, reven, stortregen, draaiende wind en golven die zelf nog niet weten welke richting ze zullen kiezen. Als de bui voorbij is is de wind ook weer tegen en gaan de laatste 10 mijl ook op de motor. Een hakkende zee en ook nog twee keer nat geregend.

Toch waren we niet zo nat als de tocht van Visby naar Byxelkrok van afgelopen zondag. Voorspelling windkracht 5 afnemend. Golfhoogte 1 meter, één keer gereefd, 8,5 mijl snelheid op de teller. De wind zit wel in de goede hoek, we zeilen met ruime wind. Al snel komen er buien opzetten die er nog een schepje boven op doen. Windkracht 6, golfhoogte 1,50 mtr, fok ook al gereefd, meer dan 9 mijl snelheid. Maar het is nog niet genoeg, windkracht 7, nu schatten we de golfhoogte op 2 meter en de tweede reef in het zeil zit er net mooi op tijd in, de snelheidsmeter gaat naar 2 cijfers voor de komma. Plots een dikke roller in de kuip. Het water komt tot onze enkels en vult onze gymschoenen. Gelukkig zaten de schotjes al voor de ingang maar de bovendeuren waren nog open. Terwijl Cees al zijn krachten aan het roer besteed doe ik snel de deuren dicht. We hadden het even druk en hadden nog geen tweede roller verwacht. Cees krijgt hem pal van voren en ik van achteren. Helaas staat mijn jaskraag op scheppen. Koud zeewater loopt over mijn rug en als ik ga staan loopt het langzaam in mijn schoenen. Nee, over mijn schoenen, want die stonden nog vol van de vorige zeedouche.

Ook ruw varen went. Als we na 45 mijl en 5 uren voor Byxelkrok komen, kost de beslissing dat invaren onverantwoord is dan ook geen enkele moeite. Het waait nog steeds rond 7 Beaufort, maar de golven zijn wel wat lager geworden. Het blijft toch wel extreem hobbelig zodat ook de haven van Sandvik aan onze neus voorbij gaat. Dat vinden we wel jammer. De Nederlandse Leeuwinnen staan in de finale van het Wereldkampioenschap Voetbal en nu gaan we nooit op tijd voor die wedstrijd in een haven zijn. Tien mijl voor Borgholm komt eindelijk de beloofde afnemende wind en de laatste mijlen is zelfs de wind foetsie en moet de motor aan. Het voetballen was ook al geen succes, verloren, maar tweede is ook een geweldige prestatie.

Dus nu in Karlskrona. Hebben ze alleen wifi-bereik in het toilet gebouw. Om daar nu een hele musical te gaan zien is niet aanlokkelijk. Dan maar met eigen telefoon een hotspot verbinding maken. Gerke speelt de rijke sjeik in het verhaal van de trein. Hij doet dat prima. Na 2000 mb's en een spannend verhaal over de diefstal van een grote diamant, sjeik Gerke had hem in zijn mouw verstopt, barst er een verdient applaus los. Goed gedaan Gerke en medeleerlingen van groep 8 van de Burgerschool in Dokkum.

Geen opmerkingen: