Senneroog, 23-4-2020


Met één van de klussen, die intussen klaar is, zijn we wel heel erg blij. Het zijn de nieuwe zonnepanelen. We hebben even een paar weken gewacht met jubelen, maar nu weten we het zeker, deze 4 doen het.

In 2018 besloten we dat het tijd werd voor nieuwe zonnepanelen. De oude hadden er 15 jaar, werkend na volle tevredenheid, opgezeten en intussen was de wetenschap ook niet stil blijven staan en was de te verwachte opbrengst van de laatste modellen enorm verbeterd. Omdat de meeste panelen die we hadden bekeken allemaal uit China kwamen, besloten we rechtstreeks daar te bestellen. Voorheen hadden we er 6, maar nu kozen we voor 4 grotere panelen. 'Ali' nam de order na betaling aan. Volgens Cees mag één risico per dag, maar we hoorden een poos, die vermoedelijk langer leek dan ie was, helemaal niets. In de familie werden weddenschappen afgesloten of er ooit nog zonnepanelen zouden komen, de pot van weddenschappen op 'die zie je nooit geleverd worden' zou door velen gedeeld moeten worden.

Hallo, een track en trace op de mail. De panelen komen met de trein naar It Hearrenfean en vandaar komen ze met de bezorgdienst naar Dokkumer Nije Silen. Wij direct aan het werk. De oude er af. Koste wat moeite. Ze zaten helemaal gekit. Dagen stukje lossnijden, met hamer een beitel omhoog duwen, weer kit kapot snijden en zo 6 panelen lang. Daarna dagen kit verwijderen met een scherp geslepen plamuurmes en de schuurmachine. Maar het kwam klaar en de nieuwe wat grotere 4 lagen er in een mum van tijd op. Alle kabels weer aangesloten zoals het was en om de haverklap kijken hoeveel stroom er wel niet binnenkwam. Dat duurde een week en toen verdwenen de cijfers voor de komma. Alle excuses, de giek staat er voor, we liggen net achter een boom, de zon staat te laag en de zon schijnt deze herfst niet veel, hielpen niet. Het accucontrol-paneel bleef op de beste zondagen 0,02 Ampère aanwijzen.

Ook de warme zomer met hittegolf van 2019 kon onze stroomtoevoer voor de komma niet omhoog krikken. Terug van onze trip naar Gotland, de zonnepanelen waren nog net geen jaar oud, startte de familie weer met gokken. Maar ze waren het zo met elkaar eens dat wedden geen zin had, ze zetten allemaal in op 'garantie tot de deur'. Op maandag ging er in ons beste Engels een mail naar 'Ali' met het verzoek om hulp bij het zoeken naar waar de fout in onze opstelling kon zitten. Zelfde dag nog antwoord dat ze ons in contact brengen met de technicus van de fabriek. Wij weer in de pen, foto erbij van hoe de panelen op het dek liggen en een tekening van het aansluiten van alle kabels op de 2 stroom regelaars, hadden we voor een klein prijsje erbij gekregen, en op de accu's. Direct weer antwoord, hij wil graag foto's van de opbrengst per paneel. Betere amperemeter geleend, foto van elk paneel met opbrengst op de meter, foto's na de kabelaansluitingen, foto's na de regelaars, foto van het accucontrol-paneel. Vrijdag, weer een mail uit China: “We send you new panels”. Er was nog wel een opmerking bij of we er bezwaar tegen hadden dat er panelen werden geleverd die ze op dat moment in productie hadden, wel dezelfde maat maar met meer opbrengst.

Deze 4 kwamen dus afgelopen winter per vliegtuig naar Nederland. Afgelopen maand hebben we dezelfde procedure van panelen er af snijden, hameren, duwen en rukken, kit verwijden, schoon maken en nieuwe plaatsen, gevolgd. Plotseling staan er zelfs 2 cijfers voor de komma met een superscore van 16 Amp. Er komt zoveel stroom binnen dat na een hele avond tv kijken en overdag uitgebreid laptop en tablet gebruiken, de accu's om 12 uur 's middags al weer voor 100 % vol zitten. We hebben een koffiezetapparaat en een waterkoker op 12 Volt besteld om al die stroom weer kwijt te raken.

Geen opmerkingen: