Enkhuizen, 18-8-2020

Den Oever

Het Kustwachtcentrum in Den Helder combineert de SAR, Search en Rescue, voor de KNRM op zee en ruime binnenwateren. En dat is deze zomer ook wel nodig. Op het IJsselmeer en 'ruime binnenwateren' hebben we de marifoon op kanaal 16 stand-by en er is altijd wel wat te beleven.

Hoog aan de wind zeilend, in miezerig koud weer, tussen Urk en Lelystad, schreeuwt iemand 'man overboord!' door de ether. Geen positie. Omdat het zo luid en duidelijk binnen komt zijn wij direct alert. Pakken elk een kant van de kuip en schieten met onze ogen over 't meer. We blijven opletten terwijl Den Helder blijft oproepen om meer gegevens en de reddingsboot uit Urk vertrekt. Er zijn geen boten in de verre omgeving te zien, de man laat zich niet meer horen en de KNRM kan ook niks vinden. Heel veel tijd verspilt aan een 'grappenmaker' met waardeloze humor.

In de buurt van Enkhuizen, redelijk veel wind, meldt een andere zeiler dat er een open boot is omgeslagen en dat ie een blauw zeil heeft zien drijven. Den Helder alarmeert de reddingsboot, die direct vertrekt, en roept alle zeilers in de buurt op om mee uit te kijken. Wij nemen onze plaatsen op de kuiprand weer in. Niemand die wat kan vinden. Den Helder neemt het bericht zo serieus, dat ze een helikopter inzetten. Die ziet het blauwe object al snel en dirigeert de KNRM er naar toe. Dure manier om een stuk blauwgrijs afvalplastic op te ruimen.

Lekker met een noordelijke koers en 6 Beaufort wind in de rug op weg naar Fryslân, vraagt een zeilboot hulp omdat ze vast zitten op het Vrouwenzand. Geen paniek aan boord bij het onfortuinlijke schip, maar ze willen wel graag hulp. Het Kustwachtcentrum stuurt de KNRM op weg. Wij volgen de conversatie via de marifoon. Er wordt wat heen en weer gepraat, de reddingsboot is er bijna en dan is de zeiler er weer. 'We zijn weer los, bedankt voor de niet gebruikte geboden hulp'. De reddingsboot keert terug naar de haven. Wij zeilen rustig door. Daar is onze zandbank-zeiler weer. 'We zijn door de wind over het zand geschoven en liggen nu in dieper water, maar kunnen de uitgang niet vinden'. Den Helder ziet er de lol wel van in en De KNRM trekt hun overlevingspakken weer aan. We hopen dat de zeilbootbemanning een dikke donatie aan de redders heeft gegeven.

Nieuwe oproep. Zeilboot: 'We hebben een schip gehuurd en nu zitten we vast' Den Helder: 'Waar zit u vast?' Zeilboot: 'Weet ik niet' Den Helder: 'Ziet u een ton in de buurt?' Zeilboot: 'Ja, hij is groen' Den Helder: 'Staan er letters en een nummer op?' Zeilboot: 'Ja, die hebben we wel gezien toen we er langs voeren, maar nu zitten ze op de andere kant' Den Helder: 'Heeft u GPS aan boord?' Zeilboot: 'Wat is dat?' Den Helder: 'Zit er naast het apparaat waar u nu mee praat ook een ander apparaat met cijfertjes er op?' Enz, enz. Het bleef nog lang onrustig in de ether.

Omdat er zoveel van dit soort oproepen tegelijk komen heeft het Kustwachtcentrum Den Helder per 27 augustus de volgende regels uitgevaardigd. Is de situatie levensbedreigend, dan Den Helder oproepen. In andere gevallen gewoon met de mobiele telefoon de KNRM 0592-390451 bellen.

Geen opmerkingen: