Årsunda, Zweden, 11-4-2023

Västeräs

Bijna de helft van de dik 10 miljoen Zweedse inwoners woont in en rond Stockholm. Omdat we met Cees zijn werk en met onze eigen boot verscheidene malen in die hoofdstad zijn geweest, trekken we er met een grote boog omheen. Door de kolossale bossen en uitgestrekte velden. Zweden is meer dan 10x zo groot als Nederland. Als er zo veel ongerepte natuur beschikbaar is, is het logisch dat de elanden, laplanduilen en korhoenders niet naast de wegen en zandpaden op ons zitten te wachten. We hebben ze dan ook nog niet gezien.

Volgens de plaatselijke inwoners komt dat ook omdat de winter langer is blijven hangen dan in de voorafgaande jaren. De vorst heeft het ook nu nog niet helemaal opgegeven. Dat hebben we geweten. Onze waterleiding in de caravan is bevroren en overdag weer ontdooit. Nu verdwijnt ons drinkwater en dat is niet door de kraan. Het lek is moeilijk te vinden. Gelukkig vindt het water wel zijn weg ergens naar buiten, zonder dat we natte voeten krijgen.

We houden vol, blijven de kust in noordelijke richting volgen. Gebruiken flessen en jerrycans om water mee te nemen. Trekken dubbele sokken aan en leggen een extra deken op ons bed. Maar bovenal houden we de fototoestellen paraat voor die ene Eland, die als eerste, waarschijnlijk te vroeg, op zoek gaat naar een vers plantensprietje.

Geen opmerkingen: