Nykøbing-Mors, Denemarken, 16-7-2022

Nykøbing-Mors
 
Volgens de Denen zijn er maar twee windrichtingen in de Limfjorden. Je hebt wind mee of je hebt hem tegen. Voor de wind rollen ze de fok uit en in de wind gaat de motor aan. Wij maken er meer werk van. Met één reef in het grootzeil motorzeilen we tegen de westenwind in en zodra de betonde vaarweg begint te slingeren komt de fok er bij en gaat de motor uit. Zo halen we een score van fifty-fifty motor-zeil.

Ook zijn er maar twee mogelijke fietspaden, als je tenminste niet naast de auto's op een asfaltweg wil fietsen. Sandveje en Grusveje. De zandpaden zijn niet vlak en zijn eigenlijk wandelpaden. Het is slalommen om gaten en boomwortels en als je er één van de beiden vol raakt moet je oppassen dat het stuur niet uit je handen slaat. De grindpaden zijn weer een heel ander verhaal. Ze zijn goed te fietsen, maar vooral bij de heuvels moet je extra opletten. Met de kleine wielen van onze vouwfiets glijd je heuvel op snel uit in het grind. Omhoog lopen is dan veiliger. Naar beneden lopen is ook veiliger. Want gebruik je de remmen dan ga je in al dat losse grind kopje duikelen.

We hopen dat het weer meer dan twee variaties voor ons in petto heeft. Nu lijkt het wel herfst. Het waait hard, de bladeren en de houtsnippers vliegen over de boot. We verlangen naar de zomer.

Geen opmerkingen: