Dyvig Fjord, Denemarken, 30-7-2022

Tunø

 Hoe kan het dat als je meerdere dagen verwaaid ligt, het altijd in een duurdere haven is. Zo kwamen we vorige week zaterdag met een pittige wind op Tunø aan. De dag begon met een motorzeilend licht westelijk windje en heel veel motregen. Maar de wind had zich verstopt in de fjord onder Ebeltoft, zeg maar onder de neus van Denemarken, en dwingt ons tot twee reven in het grootzeil en één in de grote fok. Met 8 mijl op de teller rammen we in de steeds hoger wordende golven op. Zodra de koers ruimer verlegd kan worden, komen de golven van opzij en spatten vrolijk bij de zijkant van onze 'Antje C' op. Met meer zout in het haar dan ons lief is, is er gelukkig een mooie ligplaats aan de havenkade op Tunø vrij.

Van dat heftige werk achter het stuurwiel heb ik een pijnlijke spier overgehouden en dus lassen we een rustdag in op het eiland. Dat had niet gemoeten. Omdat de windverwachting er een schepje bovenop doet tot 8 Beaufort, moeten we daarna beslissen waar we die twee harde wind-dagen zullen uitzitten/liggen. De havens in de buurt zijn al overvol en hier op Tunø liggen we mooi aan de kade met de kop in de wind en nu de voorbuurman is vertrokken kunnen we ook nog landvasten op de andere kant uitbrengen. Een betere beschutte plek zal moeilijk te vinden zijn. We blijven liggen. De vierde dag krijgen we 's middags niet de beloofde harde wind, we hadden kunnen vertrekken. Maar het is al wat later op de dag en met onze 14.85 meter, we hebben iets meer ruimte nodig vanwege de rubbeboot in de davids, zijn de grotere ligplaatsen vaak al bezet. Dan gaan we morgen wel.

Tunø is 3,52 km2 groot met een 9,5 km lange kust en heeft rond de 90 inwoners. Alle trekker-, golfkar-, fiets- en wandelpaden hebben we gehad. Het toerisme is de grootste inkomstenbron. Om dit mooie natuurlijke eiland in stand te houden hebben we voor 5 nachten bij de automaat 1565 Deense Kronen, dat is 210,20 Euro, afgedragen. Ze zullen er vast iets goeds mee doen.

Geen opmerkingen: