Pauillac, Frankrijk, 15-7-2008

Royan, Frankrijk
In zo’n haven als hier, hebben we nog nooit gelegen. Bij laagwater vallen er grote delen droog; maar als het halverwege hoogwater is, komt de vloed langs de oever onder de loopbrug van het havenkantoor door en stroomt het in de haven net zo snel als buiten op de Garonne. In de praktijk betekent dit, dat je moet afmeren met een dwarsstroom van meer dan drie mijl per uur. Zoveel kracht kan een boegschroef ook niet leveren; daarom is het deze keer heel prettig dat er mensen klaar staan om onze touwen aan te pakken. Jammer is het dat ze vervolgens het touw niet vastzetten, maar menen dat ze onze 20 ton zo wel kunnen vasthouden.

Als de havenmeester de leiding op de steiger overneemt en onze touw-aanpakkers aanwijzigingen in het Frans geeft, liggen we in een mum van tijd op de plek. Omdat er bij laagwater te weinig water blijft staan, moeten we bij hoogwater nog een keer van steiger veranderen. De havenmeester geeft exact de tijd van de slack door, en om precies 18.26 uur leggen we met z’n beiden, zonder moeite, aan op onze nieuwe ligplaats.

Zowel in de haven als op de wal is het één en al rust; het geeft een beetje de indruk van vergane glorie. Dat was in Royan, waar we vier dagen zijn geweest, wel anders. Overal veel vakantiegangers en dagjesmensen; op het strand en de boulevard. Dat trekt ook altijd veel straatartiesten en muzikanten aan, wat een gezellige sfeer geeft. Extra zijn er dan nog kermis, circus, zeilwedstrijden en natuurlijk de feestelijkheden rond de quatorze juillet.

Volgens het Office du Tourisme mochten we de parade niet missen, maar dat soort vertoningen zijn niet aan ons besteed. Het ergste vonden we nog wel dat het volkslied en de begeleidende marsmuziek van een cassettebandje moest komen. De helikopter die laag door de straat overkwam, maakte dat weer een beetje goed.

Het allermooiste was het vuurwerk. Met een enorm snel tempo en heel veel vuurpijlen tegelijk over een breed stuk van het strand, was het spectaculair. Het enige wat we misten, was op het eind, zoals dat vroeger in Burgum door de winkeliersvereniging gebeurde: HIMBO 2008.

1 opmerking:

Anoniem zei

Zijn jullie op weg naar Bordeaux ? Zo te zien willen jullie nog even in Frankrijk blijven.
Groetjes de Booster