Altefähr, Duitsland, 13-10-2012

Neuendorf Heide, Duitsland

In ons boekje met campings wordt die van Pruchten aangeprezen als de camping om vanaf september het interessante natuurgebeuren van het neerstrijken van duizenden kraanvogels te volgen. Nou, dan moeten we daar naar toe. Onderweg zien we nergens ook maar één kraanvogeltje en we beginnen dan ook een beetje te twijfelen aan de reclamecampagne van Natuurcamp Pruchten. Onder de vijf-uur-koffie komen er drie kabaal makende vogels over onze caravan vliegen. Zijn er niet veel, maar ik grijp een camera en loop snel naar het open gebied achter de camping.

Daar staan al zo'n twintig mensen naar de hemel te kijken. Dat geeft hoop. Er komt een groepje van 30 over. De fototoestellen klikken. Ik neem me voor om te tellen hoeveel er nu echt overkomen, maar na de eerste honderden ben ik de tel al kwijt en er volgen nog honderden-den-den. Ze vliegen, door de harde wind, een beetje moeizaam precies over ons heen. Volop tijd om ze goed te bekijken. De zon zakt langzaam achter de horizon en nog blijven ze komen. Het is een prachtig schouwspel.

De volgende morgen, als we met alleen Kia op pad zijn, zien we pas hoe groot en belangrijk deze Kranich-industrie voor de regio is. Stadswapens met de Kraanvogel, deur- en muurschilderingen, Kraanvogelrangers in caravans waar je informatie kunt krijgen over de eetplekken van dat moment, voederlocatie om de boeren te vriend te houden, bedrijfsnamen, folders, rondvaartboten met een Kranich-menu, Kraanvogelgidsen en rondleidingen. Twee museum-achtige informatiecentra geven een overzicht van de gehele trekroute van Scandinavië naar Spanje. Hier in de regio Rügen -Zingst wordt op hun doorreis bijgegeten. In deze dikke zes weken komen er tussen de 60- en 70.000 Kraanvogels voorbij. Op het moment dat wij er waren, werden er zo'n 20.000 geteld.

We huren fietsen op Zingst en samen met nog vele ander “Fahrrad-mieters” zetten we koers naar het 10 km verder gelegen, meest oostelijke puntje van de landtong. Dat is de plaats waar je het dichtst bij de overnachtingsgebieden van de Kraanvogel kunt komen. Om half vier wordt deze weg afgesloten en worden er maar 80 mensen, voor vijf Euro het stuk, toegelaten. Omdat de kaartjes uitverkocht waren, gaan wij overdag, misschien zijn er een paar vogels achtergebleven die zwak ziek of misselijk zijn van het vele eten.

Het is een mooie fietstocht. Onderweg bekijken we de werkzaamheden aan de dijkverhoging. Komt er een Rode Wouw voorbij en als we aan het einde van de weg onze fietsen op slot zetten, loopt er op de zeedijk een Wild Zwijn. We kunnen Hiddensee bij Rügen zien liggen, maar absoluut geen enkele Kraanvogel. Geen Kraanvogel-foto's, tijd om op te stappen. Kunnen we ons fietsslot niet weer los krijgen. Het is zo'n eenvoudig ding van staaldraad met plastic er om, de sleutel kan er wel in, maar los gaat ie niet. Wie heeft hier tien kilometer van de bewoonde wereld, bij een Kraanvogelkijkhut een ijzerzaag bij zich?

Er zijn steeds meer mensen die opstappen. Als er twee huurders op “onze” fietsen afstappen en moeiteloos het slot open maken, sluipen wij snel naar precies dezelfde fietsen die er voor tegen het hek staan. We hebben het wel gehad met die Kraanvogels. Het wordt tijd om verder te trekken en daarom is Flipper verplaatst naar Altefähr op Rügen. Trouwens, onderweg nog honderden etende Kraanvogels gezien.

Geen opmerkingen: