Markgrafenheide, Duitsland, 6-10-2012

Lübeck, Duitsland

We zijn al weer een week onderweg. Kia en Flipper kunnen goed met elkaar opschieten en de dagen krijgen alweer hun vaste routine. Opstaan als we uitgeslapen zijn; thee of koffie naar gelang het tijdstip. Op pad met alleen de auto om zoveel mogelijk de kleine weggetjes langs de kust te volgen of de caravan over de wat grotere wegen naar de volgende camping brengen.

Zodra we los gaan, stoppen we bij de eerste de beste bakker voor vier broodjes. Afgelopen woensdag hadden we meer spullen nodig. Het vlees was op, met drie aardappelen stil je geen honger en het beleg, kaas en jam, was sobertjes. De eerste supermarkt was dicht. Vreemd, maar kan gebeuren. Na nog drie gesloten winkels, krijgen we door dat het een feestdag moet zijn. Maar welke. De Duitsers zullen toch geen vrije dag hebben voor de oktober-bierfeesten?

Op de radio zoeken we een nieuwszender op, misschien maken ze er melding van. Het is 3 oktober, de dag van de Nationale Eenheid. Dat is ook toevallig. Net deze dag willen we ons kampeerboeltje verplaatsen van west naar oost. Over de Trave bij Ratzeburg zoeken we naar de oude grens. Na 22 jaar is er niet veel van overgebleven. We vinden één wachttoren. De straten zijn wat smaller en in de dorps- en stadskernen is de authentieke bestrating blijven liggen. Hele grote boerderijloodsen liggen er verwaarloosd bij. Vergeleken met twintig jaar terug, toen we langs deze kust voeren met onze boot, is er heel veel opgeknapt en geverfd. De bossen zijn nog net zo ongerept als toen, alleen moet er nu wel op elke parkeerplaats, al is het nog zo ver van de bewoonde wereld af, parkeergeld worden betaald.

We hebben het hier uitstekend naar onze zin. Wel willen we nog even een berichtje plaatsen voor diegene die vandaag onze emmer, die gebruikt wordt om het aanrechtwater op te vangen, heeft meegenomen. Je mag hem houden, vandaag hebben we groot ingeslagen, dus als je nog meer emmers nodig hebt, we hebben nu genoeg op reserve.

2 opmerkingen:

Booster zei

Booster zegt nederlanders zonder aardappelen in het buitenland ??????
Bij kampeerders kan dat niet. Die nemen standaard een mud aardappelen mee en voor de rest gaat de trekhut bij de Aldi voor deer deur en wordt geladen tot de assen aanliggen.
Veel plezier.

Cees en Anneke Boonstra zei

Daaraan kun je zien dat we toch in de eerste plaats zeilers zijn en dat we op kampeergebied nog beginners zijn.
Groetjes van de bemanning van Flipper