Gorliz, Spanje, 12-3-2014

Irun, Spanje

Het is bewezen: 2 x 3 is ook scheepsrecht. Na vijf pogingen, vrachtwagen dwars over de weg, auto wil niet op toeren komen, zelf een beetje ziekjes, te weinig tijd en vorig jaar het overlijden van Cees zijn moeder, zijn we nu in Spanje. Vooraf hadden we onze maatregelen genomen. Niet het woord S….. gebruiken. Als iemand vroeg waar we naar toe gingen, was het antwoord steevast Zuid Europa of Iberisch Schiereiland. En zo zijn we slinks Spanje binnengereden.

Helemaal stiekem ging dat niet. Er stond een gewapend team op de Frans-Spaanse grens te controleren. Wij, de toeristen, mochten op ons eerlijke gezicht direct verder rijden. In vijf dagen, zonder files, 1860 kilometers, alle dagen zon met een temperatuur oplopend tot 25 graden. Warmer hoeft nu ook weer niet.

Hier in het Baskenland hebben de bergen de overhand. We doen langer over een kilometer dan in het vlakke Friesland. We nemen hellingen van 10 graden en slingeren Flipper door S-bochten alsof het niets is. De caravandeurtjes openen zich spontaan. Met een touwtje ervoor proberen we de inhoud in de kastjes te houden, kost anders steeds zo veel tijd met opruimen.

 Met twee Spaanse woordenboeken uit de boekenschuur van ’t Lichtpunt, hopen we het taalprobleem op te lossen. De verkeersborden onderweg begrijpen we niet altijd, maar voordat het woord is opgezocht zijn we het probleem al weer voorbij. Op de campings zal Engels ook wel gaan en anders is er als laatste redmiddel nog altijd de oude vertrouwde Gebarentaal.

Geen opmerkingen: