Santiago de Compostela, Spanje, 19-3-2014

Santiago de Compostela, Spanje

In de noordwest-hoek van Spanje begint het seizoen eind mei en zijn de campings nu nog niet open. Volgens een betrouwbaar uitziende Britse camper-mevrouw, had zij een beter kampeerboek dan de onze. Ik schrijf vier adressen over van campings die het hele jaar open moeten zijn. De eerste is een grasveld, anex koeienweide. De tweede heeft zoveel sloten op het toegangshek dat het bijna een dag duurt voor ’t weer open kan. De derde hebben we nooit gevonden en de vierde had in wel tien talen gesloten op de deur staan. Dat werd dus een nacht wild kamperen.

Op een rustig parkeerterrein bij het kleine strand van Penarronda draaien we Flipper zijn poten uit. Op één surfer-auto na, zijn we alleen, genietend van het uitzicht en de stilte. Om vijf uur komt de ene na de andere auto aanrijden, er springen honden uit met hun gevolg en het duurt tot na achten als de laatste hond naar huis gaat. We zijn weer alleen. Na elven komen de auto’s terug. Het ene verliefde paartje maakt een strandwandeling, anderen blijven liever in de auto. We worden wakker als de laatste auto’s na enen verdwijnen, schrikken weer op als de melkauto zijn aanhang bij ons achterlaat en worden definitief wakker gemaakt door drie maaimachines van de gemeente. Volgende nacht toch maar weer een camping zoeken.

Dat is dus hier, centraal in het binnenland, de stad Santiago de Compestela geworden. De cathedraal is het middelpunt van het verhaal: Iemand zag in het jaar 812 een ster die hem wees naar de begraven beenderen van één van de twaalf apostelen, de heilige Jakobus, die in het jaar 44 in Jeruzalem werd onthoofd en op wonderbaarlijke wijze in een boot op de Galicische kust terecht kwam. Alfonso II en de kerk van Asturias maakten van deze gelegenheid gebruik om de regio weer op de kaart te zetten en de oude pelgrimsroute naar Cabo Finisterre, waar de zon/ziel in de zee verdwijnt, nieuw leven in te blazen. Ze bouwden een cathedraal en via hun diplomatieke en religieuse kanalen verspreiden ze het nieuws over Europa. Dat de gevonden botten vermoedelijk van de ziener van het licht waren, doet er nu even niet toe.

Ik lees de reisgids er op na, verzamel folders, we bezoeken de cathedraal in de oude stad en gaan één van de komende dagen ook nog naar, bij zeevaarders beruchte, Cabo Finisterre.  Omdat Santiago de Compostela jaarlijks door 70.000 pelgrims en heel veel toeristen wordt bezocht, is de camping het hele jaar open. Wij maken er dankbaar gebruik van.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Landrotten, mooie plaatjes uit het Spaanse land. In ieder geval beter weer dan hier. Hagelbuien en 5 graden. We zullen het er mee moeten doen. Als de zon er wel is, is het wel aangenaam uit de wind.

Veel plezier nog.

Groetjes Hennie

Cees en Anneke Boonstra zei

Hoi Bouwvakkers
Het weer houdt hier op het moment ook niet over. Temperaturen overdag rond de 15 graden en in de nacht vaak regen. De kachel moet aan om de kou buiten de dunne wandjes van Flipper te houden. Een huis bouwen is niet zorgeloos, maar vakantie houden is ook niet altijd gemakkelijk.