Vagueira, Portugal, 2-4-2014

Madalena, Portugal

Schreven we een paar weken geleden nog, warmer hoeft niet, nu schreeuwen we: “Nattter hoeft niet!” De hele week heeft het geregend. Nee, niet overdrijven, de eerste drie dagen heeft het alleen ’s avonds, ’s nachts en ’s morgens geregend. De laatste vier dagen zijn we getrakteerd op harde wind en stortbuien. Gisteren hebben we een winterslaap-dag gehouden. Vandaag pakten we zelfs de dikke buien rond een wind/waterhoos mee. De grond is zo verzadigd met water dat het zaak is om Kia steeds op een verharde ondergrond te houden, anders is Flipper niet meer uit de prut te trekken. Al dat gepraat van in Portugal is het altijd mooi weer? Niks van waar.

Nu we met het eerste vooroordeel hebben afgerekend, direct ook maar het tweede: Portugal is goedkoop. Ja, uit eten, vlees en brood, dat is goedkoop. Een broodje, bij ons rond de 35 cent is hier 16 tot 19 cent. Voor 600 gram carbonade gaven we 2,39 Euro. Groente is ’t zelfde of duurder. De diesel is wel iets goedkoper dan in Nederland, maar weer duurder dan in Spanje. Onze algemene indruk is dat Spanje goedkoper is dan Portugal.

En dan nog de wegen, die zouden erg slecht zijn. Dat klopt voor binnenwegen die niet op de kaart staan en in de dorpjes. Wij noemen dat authentieke bestrating, een soort kleine vierkante blokjes bazalt, of het is gewoon onverhard. De hoofdwegen en tolwegen zijn prima. Alleen het tol betalen, dat is slecht geregeld. Ze hebben hier een electronisch systeem. Daarvoor heeft de Portugees een kastje in zijn auto, maar voor de toerist die iets langer blijft dan een paar dagen wordt het nummerbord gekoppeld aan je Visa-rekening en wordt de tol automatisch afgeschreven. Rijd je zonder deze voorziening, dan komt de bekeuring vanzelf bij je thuis in Nederland.

Volgens de ANWB zijn er vier grensposten waar je je kunt laten registreren. Voor ons is dat via de N13 bij Vila Nova de Cerveira. Oké. Op de grens geen post, hokje of uniform te bekennen. Logisch, Europese Unie, vrije grenzen. Door naar de dichtst bijzijnde huizen. Niets te zien. Rondjes authentieke bestrating leveren niets op, dan maar bij een benzinepomp vragen. De cassiere spreekt net zo goed Engels als wij Portugees. We geven het op. Net buiten de stad een bord met buitenlanders afslaan. Hebbes. Mooi overdekt, twee rijbanen, geen mens te zien, maar ook geen automaten. Ja, kabels die uit de grond steken en grondplaten met bouten, die aangeven waar de automaten gestaan zouden kunnen hebben.

Door naar de camping. Vragen waar we “Easytoll” kunnen krijgen. Hadden we maar Portugese woordenboeken. Hier denken ze dat we willen tanken. De volgende camping legt ons uit dat we bij een kiosk moeten zijn met een rood vlagje waar Payshop op staat en anders weet elk postkantoor precies hoe het zit. We vinden het rode vlagje in het centrum van Viana do Castelo. Fout parkeren op een los- en laadplek, maar vooruit snel even. Een alleraardigste mevrouw legt uit dat ze in haar tijdschriftenwinkel geen automaat heeft, maar dat het postkantoor ons graag verder helpt.

Snelwandelend verderop. Nummertje-apparaat met loket-keuzemenu. We kiezen voor ’t loket met een woord dat lijkt op financieën. Ja, de meneer weet wat tol is, maar hoe je dat als buitenlander regelt? De vier loketten gaan in conclaaf. Uitkomst: Doorrijden naar de snelweg, zo’n 30 km verderop en daar kopen. Onze auto staat er nog. TomTom krijgt opdracht om, tolwegen  vermijdend, naar de Autostrada te navigeren. Via een prachtige vierbaansweg, het is verdacht stil op deze weg, komen we op de opgegeven kruising. Geen tolhokjes, geen automaat. Bij het verlaten van de weg krijgen we pas door dat we het laatste halfuur onze eerste tolboete hebben verdiend.

De Portugezen zijn heel erg vriendelijk. Zoek je een parkeerplaatsje? Er is altijd wel iemand die je aanwijzingen geeft. Verder zijn het echte bikkels. Dit is al de derde camping waar geen warm water uit de douche komt. Het landschap is prachtig. Langs de kust vlak tot heuvelig en meer landinwaarts hogere bergen. Ook zien we zo langzamerhand wat meer vogels verschijnen. Zolang we tolwegen kunnen vermijden, voldoet Portugal ons prima. Nu het weer nog.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo vakantiegangers,

Mooie verhalen op jullie blog. Genieten dus, ook van het mooie weer -) Gaat de reis nog verder naar het zuiden of blijven jullie nog een poosje op het Iberisch schiereiland? Morgen bij ons beton storten op de 1e verdieping.

Groeten de bouwvakkers uit Bronneger

Cees en Anneke Boonstra zei

Hoi Bronnegers

De bouw schiet al lekker op, begrijpen we. Het wordt zeker steeds meer een echt huis.

Hoe voldoet jullie het werk als opper-man en vrouw? Gelukkig is het over een paar maand bouwvakvakantie, kunnen jullie even bijkomen op de boot.

Wij gaan zo langzamerhand ook weer richting Lauwersmar.

Groetjes vanuit het Spaanse.