Dokkumer Nije Silen, Lauwersoog, 15-5-2016

Lauwersoog

3 mei: Alles klaar aan boord, alleen nog wat water tanken. We horen een geluid dat er anders niet was. Wat in de schroef? Voor de zekerheid het achtereind van de boot met één hijsband in de kraan zodat de schroef zichtbaar wordt. Maar net voor we bij havenmeester Rob kunnen aanleggen en Cees achteruitslaat, doet de schroef niets meer. We weten direct hoe laat het is: de schroefas is weer uit de klembus gelopen.

4 mei: Cees begint direct met demonteren, bellen met de fabrikant en oplossingen zoeken. Om 12.00 uur hakken we de knoop door. De schroefas gaat er uit en we vernieuwen de hele zooi. Ook komt er een nieuw type klembus in. Dag mannenweekend, dag vertrek naar Noorwegen.

9 mei: Motorboot 'Zilla', voor deze gelegenheid omgedoopt tot sleepboot, sleept ons naar Lauwersoog. Nu we helemaal volgestouwd zitten met proviand en brandstof zijn we te zwaar voor de kraan op Lunegat. Net voor de middagpauze staan we op de kant, met het achtereind boven de trailerhelling. Zolang de havenmeester een broodje eet, mogen we daar in de weg blijven staan om het roerblad er af te halen. Met behulp van onze sleepbootbemanning lukt het en op onze staanplaats gaat ook de schroef er redelijk gemakkelijk af. De schroefas daarentegen geeft zich niet zo gemakkelijk gewonnen. Maar met de hulp van twee Lauwersoog-liggers, ze behoorden tot onze vaste kijkers deze dag, ligt ie om 19.00 uur op de grond.

10 mei: De schroefas bestellen. Werk- en boodschappenlijstje maken. Nieuwe waterkeerringen, boutjes, ringetjes en Loctite. Deze keer zal de schroefas niet weer los gaan. Ik citeer de kapitein: "Ik zet hem nu zo vast, dat er een slijpschijf bij moet komen als ie er ooit weer uit zou moeten!"

14 mei: Wachten op levering schroefas. We verdoen onze tijd in de caravan. Cees gaat koffiedrinken in de kantine; ik ga vogels kijken en houdt mij bezig met mijn 'guilty pleasure' Het Songfestival. Cees doet een tukkie. "Dat is nuttig", zegt ie. "Ik slaap vast in het vooruit voor als straks de nieuwe schroefas er is, ben ik extra fit om weer dubbelgevouwen op 't wc-vloertje te liggen om diep onder in de boot de zaken weer in elkaar te zetten".

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Gefeliciteerd, jullie kunnen weer. Hopelijk gaat het nu lange tijd goed. Veel succes en plezier en goede vaart.

Groeten van de sleepbootbemanning, nu even weer zandhazen in Bronneger.

Cees en Anneke Boonstra zei

Met zandhazen is niks mis, dat hebben we wel gemerkt met jullie hulp bij ons sleep- en takelavontuur.

Tot ziens op het water.