Ballasthaven, 16-9-2016

Ballasthaven

Deze zomer hebben we tijdens onze zeiltrip naar Denemarken, Zweden en Noorwegen nauwelijks vogels gezien. Natuurlijk wel heel veel eidereenden en zeemeeuwen en uit de verte één Jan-van-Gent, maar geen enkele nieuwe soort. Dat proberen we nu een beetje in te halen.

We beginnen in Den Oever. Daar zien ze volgens internet een Buffelkopeend. We ankeren mooi in de buurt en kijken rond. Vissers verstoren het gebied nu nog even, maar als die vanavond om zes uur naar huis moeten voor de warme hap, dan komen de vogels wel terug. Het is warm, zeg maar gerust heet. De jeugd uit de buurt komt na het avondeten massaal naar deze hoek om samen te zijn en te zwemmen. Dat gaat met zoveel kabaal gepaard dat er geen vogel onze kant op komt. Er kan een streep door de Buffelkopeend.

Op de ankerplek voor het stoommachinemuseum bij Medemblik is het precies hetzelfde verhaal. Alleen de Kokmeeuw en de Aalscholver zijn doof of niet zo bang uitgevallen. Verder weer niets bijzonders gezien. Nu ankeren we in de Ballasthaven, een ruime plas water tussen Muiden en Amsterdam. Geen nieuwe soort, wel veel vogels. De Krooneend zwemt hier rond, een Visarend vliegt over en veel, heel veel, te veel, Meerkoet.

Op internet volg ik Arjan Dwarshuis (http://world.observation.org/arjan.php). Hij probeert in zijn “Biggest Year” (https://www.instagram.com/arjandwarshuis/) het record 'wereldwijd in één jaar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten zien' van Noah Strycker te verbeteren. Die zag er 6.042 van de geschatte 10.000 bestaande soorten. Arjan probeert het dus dit jaar en omdat 2016 ook een schrikkeljaar is, heeft ie één dag extra. Het fenomeen “Biggest Year” is overgewaaid vanuit Amerika, maar dan ging het alleen om de vogels in het land zelf. Nu is er dus een tweede persoon die het over de hele wereld probeert. Om de kosten van de vele vliegreizen te betalen mogen sponsors wel, maar plaatselijke hulp bij het vinden van de verschillende soorten mag alleen door vrijwilligers worden gegeven.

Morgen gaan we richting Oostvaardersplassen, proberen we het daar maar weer eens. Misschien is het ook maar beter dat wij niet zoveel vogels zien. Als je een jaar lang elke dag meer dan 15 nieuwe soorten ziet, ben je er daarna vermoedelijk helemaal flauw van. Moet je een nieuwe hobby zoeken.

Geen opmerkingen: