Barhöft, Duitsland, 21-7-2017

Swinoujscie, Polen

We begrijpen niet wat er in Polen gebeurt. Natuurlijk weten we wel wat we zelf doen in Swinoujscie. We blijven er drie nachten. Plaats genoeg in de jachthaven. Het betalen van havengeld is een tijdrovende bezigheid. Eerst vul je een formulier in, dat wordt overgeschreven in een boek, de kwitantie wordt met de hand uitgeschreven en dan mag je met de bankkaart betalen. Voor de faciliteiten krijg je, heel modern, een pasje, maar dat moet contant worden afgerekend. Naast het havengebouw staat het wisselkantoor. Voor 20 Euro kregen we 76,18 Zloty's. Voor 5 daarvan krijg je 3 kw stroom.

Cees loopt de hele motor nog eens na en draait doppen los om te kijken of er bijgevuld moet worden. Op de fiets verkennen we de stad. De fototentoonstelling op het plein, van de vogels die hier op de 44 eilanden voorkomen, is leuk om te zien. Langs de zee, via de fortenroute, komen we op de vakantieboulevard met zandsculpturen en veel, heel veel, mensen. Om te proberen langs het kanaal te fietsen, belanden we tussen zwervers in erbarmelijke hokjes en voor de poort van 't zoveelste marinegebouw. Het water van het kanaal hebben we niet weer gezien, wel dat uit de lucht. Twee dagen zijn we kletsnat thuisgekomen.

Het weer is te wisselvallig om nog verder de kust van Polen te verkennen en dus gaan we terug naar Rügen. Motorsailend 32 mijl lang: stroom tegen, koers net niet bezeild, knobbelige zee. We zoeken een ankerplek. Daarvoor is een windrichting-verwachting nodig, maar onze telefoon doet helemaal niks meer en de elektronische barometer zegt dat de luchtdruk met meer dan 500 punten is gestegen en dat ie nu een windsterkte verwacht die zijn rekenvermogen te buiten gaat. We proberen de batterijen uit de telefoon te krijgen maar kunnen de achterplaat er niet af krijgen. Cees steekt er een mes tussen. Dat gaat mij te gortig, heb dat ding nog geen jaar. Gebruiksaanwijzing nergens te vinden, dan toch maar met het mes. Het antwoord blijft: geen data!

Dus gaat het ankeren over en maken we vast aan de kade van de visafslag in Freest. De batterijen gaan voor langere tijd uit de twee apparaten en ... het werkt. De telefoon doet weer gewoon en de barometer doet het wel maar heeft wat meer tijd nodig om geschiedenis op te bouwen en zo verwachtingen te kunnen berekenen. Pas als we verbinding, met onze wifi-antenne die buiten op de achterpreekstoel staat, willen maken met het plaatselijke internet, blijkt dat ook hij iets ongrijpbaar's heeft meegekregen. Hij doet het wel, maar de taal dat ie nu spreekt wordt door mijn laptop niet begrepen. Alle reset-pogingen falen. Dat wordt een klus voor onze 'help internet doet het niet'-familiehulptroepen thuis. Tot de nu problematische internetverbinding weer is opgelost, zullen we ons Polen door zijn onbekende radiogolven herinneren.

Swinoujscie, PolenSwinoujscie, Polen
Swinoujscie, Polen

Geen opmerkingen: