Ostrhauderfehn, Duitsland, 1-5-2019

Groningen

Zo waren we thuis op de boot en zo zijn we weer weg. Vanmorgen Kia en Flipper weer ingeladen en even na tienen stonden we bij Gerke voor de deur en kon de beloofde kampeervakantie alsnog beginnen. De eerste stop was in Grijpskerk, croissantjes en broodjes van de Jumbo. De tweede stop is in Groningen bij Bauhaus. Garantiegevalletje. Ons kacheltje, een kleine elektrische radiator gevuld met olie, was de afgelopen weken niet te gebruiken omdat hij zodra ie warm werd olie ging lekken. Op naar de derde stop in Hoogezand om de gasflessen bij te laten vullen.

Buiten de stad Groningen, cruisecontrol op 85, lekker op weg. Op de vluchtstrook staat een motoragent. Potver.., die motormuis start de motor, komt voor ons rijden en het bordje politie volgen verschijnt. Omdat Gerke op de achterbank zit, laten we de vloekwoorden achterwege: “Wat mankeert er nu weer aan?” Gelukkig, het valt mee. Het is een grote controle van auto's met aanhang. We staan tussen andere caravans, aanhangwagens en alle andere soorten karren op 2 twee wielen. Er is wat discussie over een achteruitrijlamp die niet op de caravan zit en over het plakband om de aansluiting van de veiligheidsdraad tussen caravan en auto, wat de uitstekende stukjes staaldraad plat drukt zodat ze niet in je vingers kunnen prikken. We worden na een half uur goedgekeurd.

Omdat de belofte was kamperen in Duitsland gaan we ook die richting op. De broodjes opeten precies op de grens lijkt een leuk plan. Maar daar is het afgeladen met parkerende vrachtauto's. We vinden een plekje via een afslag, tussen de vrachtauto's door, op een lager gelegen parkeerterrein voor auto's. De ene vrachtauto na de andere probeert hier op de grens nog een plek te vinden, maar het is al overvol. Ze moeten doorrijden. Eentje parkeert er voor onze uitweg. Een losse auto kan er nog net langs, maar voor Kia en Flipper is die breedte met direct daarop een haakse hoek te klein. Cees en Gerke gaan er op af. Cees zijn Pools beperkt zich tot kamaradski en Gerke doet het met gebarentaal. Een Nederlandse chauffeur komt uit zijn vrachtauto en schreeuwt dat die Pool moet oprotten en dat ie anders de politie gaat bellen. Het is vandaag 1 mei, een vrachtautovrije feestdag in Duitsland, al die vrachtauto's zoeken een plek voor de nacht. Met vriendelijkheid kom je ook een eind. De Pool rijdt zijn vrachtauto tot op de kont van de voorbuurman en Cees laat Flipper over stoep en trottoirbanden springen. We zijn weer vrij. We kijken later wel wat Flipper allemaal uit de kastjes heeft gegooid.

Het plan is een camping aan de Eems bij Leer te pakken. In Duitsland is het op de campings van 1 tot 3 uur Ruhezeit, vermoedelijk ooit eens ingevoerd voor een rustig middagslaapje van baby's en ouden van dagen. We zijn een uur te vroeg. Gerke en ik doen alvast een rondje camping. Het toiletgebouw staat op instorten, het speeltuintje ligt vol glas en nog een uur wachten duurt ons te lang. Afgekeurd. Zo'n 30 km verderop vinden we hier in Ostrhauderfehn een mooie camping. Veel ruimte, goeie speeltoestellen en weinig drukte. Ja, en daar ligt nu net het probleem. Volgens Gerke is het een bejaardencamping. Morgen gaan we hier zo gauw mogelijk weer weg.

Geen opmerkingen: