Visby, Zweden, 26-6-2019

Visby, Zweden

Gisteren hebben we ons doel van deze zomer bereikt. We zijn op Gotland. In Visby komt ons de havenmeester al tegemoet met een vriendelijke begroeting en hoe lang we willen blijven. Tja, we hebben nog geen voet aan wal gezet, we hebben geen idee. Als we hem vertellen dat dat afhangt van wat hier allemaal te zien is, lacht ie dat we dan wel weken zullen blijven. Ze zitten een beetje krap in de ligplaatsen. Aankomend weekend is er een soort bedrijvenbeurs en daarvoor zijn heel veel ligplaatsen gereserveerd. We vragen of het mogelijk is om ergens langszij de kade te liggen.

Hier in Zweden is het gebruikelijk om achter aan een boei vast te maken en dan met z'n allen naast elkaar met de kop vast aan de steiger. (Andersom mag natuurlijk ook.) Met dat afmeren op deze manier zijn wij niet zo gelukkig. Vaak is de afstand boei-steiger te kort voor ons. Dat lossen we nu op door 3 boeien te gebruiken. De middelste ongemoeid laten en de andere twee elk op een kant achterop vastmaken. Wij zijn er erg content mee, liggen lekker stevig en er klapt ook niet constant een boei tegen de romp.

Maar dan komt het probleem bij de voorpunt. Is het een kade op flinke hoogte, geen probleem, maar is het zo'n platte steiger, dan begint het al met de afstap, die te groot is. Helpende handen zijn dan welkom. Zijn die er niet dan kom ik in actie met mijn nieuwe pikhaak de 'Hook-and-Moor'. Werkt uitstekend. Maar die afstap. De hoogte is ongeveer 2 meter. Daarvoor is er een uitschuiftrap aan boord. Die moet tegen de voorpreekstoel geplaatst worden, dan klimmen we over die preekstoel en kunnen dan afdalen naar de steiger. Hebben we de pech dat er niet 3 boeien naast elkaar vrij zijn, dan trekt de boot en dus ook de kop, veel meer heen en weer. In Borgholm voert Cees dan ook een circusact uit door aan een trap die wel schuin stond, maar langzaam de verkeerde kant op schuin schuift, te hangen. Hij kwam heel met trap en al naar beneden en dat had het toekijkende publiek niet verwacht.

Dus havenmeester graag een plaatsje langszij of met de kop aan een anderhalve meter hoge kade. Vragen staat vrij, toch? Hij wijst. “Daar?” “Ja daar!” Het is de hele dag al bloedheet en we hebben het wel gehad voor deze dag. Na één touw aan de wal, denken we toch dat het niet goed komt. Hier liggen allemaal landvasten en 2 stroomkabels klaar, maar vooral het bord KUSTBEVAKNING brengt ons aan het twijfelen. De speedboot-havenmeester komt aanracen. “Nee, daar verderop!” Losmaken, even het zweet afvegen en op een erg nauw plekje, wel een mooie kade, weer touwen uitbrengen en nog een paar extra, het deint er een beetje.

Oei, daar komt weer het schuimspoor van de havenmeester aan. Het is net Mastermind. De plek in de haven is wel goed, maar in plaats van de westkade moeten we aan de noordkade. Cees vertaalt in het Engels dat drie keer scheepsrecht is, maar de havenmeester blijft lachen en helpt waar hij kan. Nu liggen we naar de zin van iedereen, hebben dringend een frisse douche nodig en gaan verder helemaal niks meer doen. Om het eiland te verkennen gaan we wel een auto met airco huren.

Geen opmerkingen: