Dokkumer Nije Silen, 23-12-2019

Brouwersdam

Terug aan boord. Na een week rondtoeren in De Biesbosch, op de Zuid-Hollandse eilanden en over de dammen van Zeeland, hebben we nog een paar dagen in De Pomp op de paarden, katten, cavia en hond gepast. Cees heeft die tijd nuttig gebruikt om de keukenvloer van 2 nieuwe laklagen te voorzien.

De vogels hebben ons een beetje in de steek gelaten deze laatste 10 dagen. In De Biesbosch zagen we, terwijl we toch stiekem de route 'voor onbevoegden verboden' hadden genomen, bijna geen vogels. In het Land van Strijen waren de, door iedereen behalve door ons, gespotte Dwergganzen net die dag ergens anders. Op de Brouwersdam waren de bijzondere soorten zo ver zee op, dat een foto maken onbegonnen werk was.

We zijn bijna ontsnapt aan de boeren. Die woensdag reden we door Zeeland en de bouwboeren daar waren niet zo fanatiek aan het protesteren. Een rij van 10 traktoren kwam ons tegemoet zodat we daar geen last van hadden. We hebben een poosje achter 3 aangereden, maar zodra ze een uitwijkmogelijkheid voorbij kwamen gingen ze netjes naast de weg staan.

Op de weg terug naar het huisje bij Dordrecht kregen we via de radio mee dat bij Moerdijk druk werd geprotesteerd. Die route was dus voor ons afgesloten. Dan maar via Rotterdam terug naar onze tijdelijke verblijfplaats. De radio had wel wat vroeger door kunnen geven dat ook daar vanaf de Maasvlakte een enorme colonne boeren onderweg was. Wij raakten precies in die stilstaande file, terwijl we geen protesterende boer hebben gezien. Twee uren hebben we naar de zelfde achterkant van een vrachtauto gekeken voordat we konden vluchten via de pont bij Nieuw-Beijerland.

Toch was het heel erg lekker om even helemaal weg te zijn. De Waterbuffels in De Biesbosch en de Grijze Zeehonden bij de Brouwersdam maakten het de autorit meer dan waard.

Geen opmerkingen: