Kristinehamn, Zweden, 18-4-2023

Sundsvall


De afgelopen week hebben we een klusdag ingelast. Het gat waardoor ons drinkwater verdwijnt is gevonden onder in de watertank. Met kit uit de Byggmax bouwmarkt is het lek na twee pogingen gedicht. Bij het warenhuis Biltema, waar alles te koop is, lagen ideale isolerende yoga-matjes. Mooi te pas gesneden zorgen ze nu onder de tafel dat onze voeten iets minder snel koud worden.

Afgelopen zondagmorgen werden we om 6 uur 's morgens wakker van de kou. De vorst had zich weer eens niet aan de voorspellingen gehouden. In plaats van de één graad boven nul, vriest het vier graden. Bij ons bed geeft de thermometer drie graden boven nul aan. De gaskachel gaat aan, maar niet vroeg genoeg om te voorkomen dat de waterkraan boven het aanrecht bevroren is. Cees gaat theewater halen uit onze jerrycan, maar ook daar zware ijsgang. Geen thee op de vroege morgen, dat is wel even een breekpunt!

Als we op 't internet de weersites raadplegen, blijkt dat ze in het bijzonder vermelden dat er nog steeds ijs ligt boven in de Botnische Golf en dat dat wel heel uitzonderlijk is in deze tijd van het jaar. Tevens wordt vermeld dat de volgende plaatsen op onze route, Umeå en Luleå, afgelopen nacht plaatselijk noch de 10 graden onder nul hebben aangetikt. Dat kunnen wij tussen de dunne wandjes van onze caravan niet aan.

Dan is een besluit, zonder discussie, snel genomen. We laten de poolcirkel in zijn sop vast vriezen en keren om. De neuzen gaan naar zuidelijker richtingen naar plaatsen waar het tenminste 's nachts wel boven nul blijft. Toch is het jammer. Ik had me er zo op verheugd, als een soort Neptunus de poolcirkeldoop bij Cees uit te voeren door een grote fles met ijswater in zijn nek te gieten. Dat blijft hem nu bespaard.

1 opmerking:

Viking en catamaranTortuga zei

Dat was wel afzien. We hebben jullie wel gemist afgelopen maand. In Nederland ook nog steeds geen lente