Terschelling, 15-1-2008

Skylge
Gisteren hebben we een poging ondernomen om Terschelling te verlaten.
Er was een pittige zuidelijke wind en dat betekende dus op de motor naar Kornwerderzand.

Onze tussenstop op Vlieland gaat niet door, want daar wordt de hele haven opgeknapt en is het verboden deze winter in de haven aan te leggen. Van ankeren is met deze windrichting geen sprake, en dus verleggen we onze koers naar het zuiden.

Harlingen zou kunnen, maar daar waren we vorige week; en al fietsend over de oude bolwerken en lopend zoeken om het woonhuis van Vestdijk, hebben we het meeste daar wel gezien. Makkum dat zal het worden.

Maar over gisteren. We kregen er redelijk van langs in de golven van stroom tegen wind. Toen we al in deVliestroom waren, hield de motor er mee op. Ik nam het roer over en liet de boot drijven, Cees dook naar binnen. Filter verstopt. Nu is dat bij ons aan boord geen probleem, want dan schakelen we van de dagtank over op de 350 ltr. tank, die via een tweede filter dieselolie pompt in de motor. Tank leeg. Nu is dat ook geen probleem, want voor dit soort leed, hebben we 2 reserve-cans met diesel klaar staan.

Intussen dreven we dwars op de golven, maar het legen van de cans ging boven verwachting makkelijk.
Oké, motor opnieuw starten; hij pakt het direct, maar na een paar tellen, lucht! We starten verscheidene keren opnieuw.

We drijven rustig door, maar toch kom ik wel heel ver over de groene tonnenlijn aan stuurboord en wordt de fok uitgerold, voor de wind gedraaid en met een gang van meer dan 10 mijl vliegen we naar het noorden.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, besluiten we voor de wind terug te zeilen naar Terschelling; we reven zelfs de fok om nog bestuurbaar te blijven in de Slenk. Kunnen we in de haven direct de manoeuvre onder zeil aanleggen oefenen. Zo gezegd zo gedaan en de motor voor de zekerheid ook nog even gestart, natuurlijk was alle lucht nu verdwenen en liep hij weer als vanouds.

Zo nestelen we ons na 4 uren weer op ons plekje in de haven aan de Dellewal.
Nu de motor zich met de reisplanning gaat bemoeien, besluiten we hem gelijk te geven en gaan we eerst de hele motor nalopen; eigenlijk hadden we dat bij wat warmer weer willen doen. Via internet bestellen we filters en reserve-filters voor de motor.

We lopen naar West-Terschelling voor verse broodjes en treffen het helemaal, de Spar is jarig en iedereen krijgt een Terschellinger oranjekoek. Zijn wij even blij dat we hier nog liggen.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo Wereldreizigers

Wie zegt er dat je naar het buitenland moet voor een beetje avontuur ;). Er valt ook genoeg te beleven in eigen land.

Groetjes

Anoniem zei

Hallo Cees en Anneke.

Geweldig wat jullie doen, maar van (de reactie,s ) je kinderen moet je het maar hebben!
Ik wens jullie ook namens Anneke een geweldige en behouden vaart. Wat kan er nu na deze start nog misgaan! Ik ga jullie op deze manier volgen en hoop dat jullie zo ons op de hoogte houden van je avonturen.

Groetnis: Douwe H.

Anoniem zei

Heey,
het begin van een lange, hopenlijk veilige, reis is daar. We zullen jullie volgen. Veel geluk en een behouden vaart met gunstige wind. Niet teveel maar genoeg voor een prettige vaart/avontuur.

Jan en Karin W.

Anoniem zei

Hé Cees en Anneke, ek wy wolle jimme in goede reis tawinskje mei net tefolle akkefytsjes sa as op de Waadsee. Frâns en Sietske