Pauillac, Frankrijk, 28-10-2008

Bordeaux, Frankrijk
De boodschappen in Frankrijk worden gedaan op de markt. Elk dorp of elke stad heeft dan ook één maal in de week op een vaste morgen “marché”. Voor Pauillac is dat op de zaterdag. Echter in deze tijd van het jaar is het maar een sober marktje. Voor vis, groente, vlees en wijn, dus de gewone nuttige dingen, kun je er te kust en te keur. Het is eigenlijk net een supermarkt, maar dan voor de helft in een vast overdekt gedeelte en voor de rest in de open lucht.
Verrassende dingen kun je er niet vinden.

Daarom vertrokken we afgelopen zondag, redelijk op tijd, naar Bordeaux voor de wekelijkse kramen en de speciale “brocante”. Bij een temperatuur van rond de 25 graden, hadden meer mensen dit plan opgepakt. Het was dan ook gezellig druk. Waarschijnlijk heeft de kermis, die zijn laatste van de vier weken ingaat, ook veel bezoekers aangetrokken.

Op de rommelmarkt was het ook echt rommel wat te koop werd aangeboden. De betere spullen stonden binnen in de plaatselijke antiekwinkeltjes. Even lekker sneupen. Gelukkig voor Cees hebben we voor al die nog zo mooie hebbedingetjes helemaal geen plaats aan boord. Er zijn geen dingen gekocht die niet in de rugzak pasten.

Heel bijzonder was dat de verkopers er ook een feestje van maakten. Eettafel met stoelen op straat, wit tafelkleed met servetten er op, servies en wijnglazen en bestek erbij. Vaak met nog twee gasten extra, aten ze een uitgebreide maaltijd met natuurlijk een fles wijn. Het was niet nodig de maaltijd vaak te onderbreken, er werd weinig verkocht.

Bij de kramen op de marché waren ook tafeltjes neergezet. Kon je direct vanaf de kraam de vis, en vooral schelpdieren, warm eten. Hoeft er ook niet zelf gekookt te worden. Wel is het dan vervelend dat het een drukke dag is, wachtrijen van twintig personen en meer waren geen uitzondering. Zie je direct het verschil tussen Fransen en Nederlanders. Zij wachten rustig een half uur op een pannenkoek met jam, wij vinden dat weggegooide tijd.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi weer aan boord en het is er beter dan in ons kikkerlandje. Goed dat jullie niet bij de pakken ner gaan ziten maar er ook weer van kunnen genieten.

jetske zei

Beste Cees en Anneke
Ik wilde jullie een berichtje sturen maar ik ben het mail adres kwijt. Onze computer hield er mee op en nu zijn we alle gegevens kwijt.
Lang leve de moderne tijd.
Mijn mail adres is nog steeds
jetskezijlstra@upcmail.nl

groetjes Oane en Jetske

Cees en Anneke Boonstra zei

Ja Booster, we blijven optimistisch, ook al regent het al zes dagen.
En Jetske, we hebben een nieuw mail-adres; nu via Gmail.