Pauillac, Frankrijk, 16-12-2008

Pauillac, Frankrijk
Vorige week zei ik nog dat er niet zo veel te beleven was in Pauillac, maar deze week was het een drukte van belang in en rondom de haven.

Donderdag kwam de marine met twee boten en verschillende kleinere raceboten aan. De reddingsmaatschappij was groot vertegenwoordigd en ook op de wal kwam een bus met hoge heren en dames aan. We hadden geen idee wat er ging gebeuren. Tot er zo’n tien tweepersoons kano’s vanaf de riviermonding onze richting op kwamen. Bemand met Engelse en Franse militairen werd er een roeiwedstrijd gehouden naar Bordeaux. Watertemperatuur zes graden.

Elk jaar op elf december wordt deze race georganiseerd, ter nagedachtenis aan een vergelijkbare tocht in de tweede wereldoorlog. Een commando roeide toen de Gironde op naar Bordeaux, om explosieven te plaatsen op Duitse schepen daar in de haven. Slechts twee personen bereikten Bordeaux en konden de aktie succesvol afsluiten. Voor diegenen die daarbij zijn omgekomen is deze jaarlijks terugkerende roeierij een eerbetoon.

In het weekend was het de beurt aan 130 auto’s in de Rallye National du Medoc. Via een te zoeken route vanaf hun startplaats, kwamen ze zaterdagavond bij ons voor de haven aan. Met een enorme aanhang, die zorgde voor de barbecue, meerdere stokbroden en de bijbehorende wijnen en andere versnaperingen, was de haven druk gezellig.

Als er zoveel deelnemers zijn, moet er natuurlijk de volgende morgen vroeg gestart worden. Die auto’s maakten meer kabaal dan alle feestvierders bij elkaar. Normaal mogen ze dan ook niet op de openbare weg rijden, met deze uitlaten. Na een rit hier in de omgeving, volgende de tweede startprocedure. Wij hadden het na een poosje wel gezien en hebben de uitslag niet afgewacht. Met onze eigen auto zijn we naar het strand gegaan.

Onderweg hebben we de laatste foto’s gemaakt voor de verzameling rotondes. De watertorens begonnen al weer te vervelen. Benieuwd welk onderwerp we hierna zullen oppakken.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hai,

Het ziet er daar gezellig uit met al die kerstsfeer! Nu alleen nog SNEEUW!!!!!!

Groetjes Popke

Anoniem zei

Wij wensen jullie alvast hele fijne feestdagen.
Zo te zien wort er ook nog gevaren(op de dia met de raceauto's). Het weer lijkt ook wel heel wat aangenamer dan bij ons, koud en donker. Het schiet echter al weer mooi op, als we de jaarwisseling gehad hebben zijn we ook zo weer aan boord.

Anoniem zei

Groeten van mindert en maaike
rinze en lutsen
Een prettige kerst dagen en een
gezegend 2009.
en veel gezelligheid op de boot