Pauillac, Frankrijk, 9-12-2008

Pauillac, Frankrijk
Het dek is glad! Vanavond is de eerste keer dat de temperatuur rond het vriespunt schommelt. Als voorteken worden dan het teakhout en de gangboorden wit. Voorzichtig schuivend en houvast zoekend, glijden we naar de deur. Het moet elk jaar toch weer even wennen, die ijsvloer. Maar het vriest nu ook weer niet zoveel, dat de schaatsen uit het vet moeten.

Afgelopen zondag was het een lekkere, warme dag. Toen we er met de auto op uit wilden, zagen we de reddingsboot aankomen. Aan een lange lijn sleepte hij een motorboot, die duidelijk een Nederlandse vlag voerde. Dan maar even wachten, je bent toch nieuwsgierig. Toen er ook nog Harlingen op de spiegel te lezen was, wilden we er alles van weten. Nu ligt de boot vlak achter ons. Hij is verkocht aan een Fransman, en die had nog geen geld geïnvesteerd in een Franse vlag, de Nederlandse was nog als nieuw.

En zoals zo vaak, in hogere golven, waren er problemen met de dieselolie. Ik denk water of bacteriën in de diesel, en dan wordt het moeilijk om de motor te laten lopen. Gelukkig deed de motor van onze auto het wel. We hebben een rondje kastelen en wijngaarden gemaakt. Nu de druiven zijn geplukt en de bladeren afgevallen, wordt er alleen nog gesnoeid en paaltjes met geleidedraden gecontroleerd. De rust is op het platteland teruggekeerd.

De mensen trekken allemaal naar de steden voor het noël-gebeuren. De markt hier in de village was sobertjes. De kerstman, waarmee je op de foto kon, was wel erg jong en mager. De kerststal was nog leeg en werd gebruikt voor het vertellen van het kerstverhaal. Verder hadden de plaatselijke winkels een tent met daarin wijn, bloemen, snoep of gepofte kastanjes. Pauillac is niet één van de rijkste steden in deze omgeving. De geldprijzen voor het mooiste met lichtjes versierde huis kan de sfeer misschien wat opkrikken.

Deze week gaan we wel een dag naar Bordeaux, daar zal wel meer te beleven zijn.

Geen opmerkingen: