St. Martin de Ré, Frankrijk, 7-5-2009

Ile de Ré, Frankrijk
De wind is hier meestal noordwest. Dat betekent, dat wij precies in de wind op of heel hoog aan de wind moeten. Omdat van Royan naar La Rochelle ongeveer 70 mijl is, willen we om de tocht niet langer te maken dan nodig is, niet laveren. Dus wachten we op een dag met voorspellingen van zo weinig mogelijk wind, met veel zon, starten de motor en vertrekken rond het licht worden.

Met een stroom van tussen de vier en vijf mijl mee motor-vliegen we de Gironde uit met een gang van meer dan tien mijl. De deining bedraagt ongeveer één meter, vanuit het westen, en dat botst met elkaar tussen de laatste zandbanken langs de rivier. We staan dan ook even behoorlijk op onze kop, maar eenmaal in de Golf van Biskaje wordt het een stuk draaglijker. De zon laat verstek gaan en het is maar nauwelijks vijftien graden. We houden voor de volgende vier uren een koers aan van bijna pal noord, met het grootzeil als steunzeil.

Langzamerhand is er steeds meer wind gekomen en bij de ingang van de baai voor La Rochelle krijgen we dan ook even nog een stuk van hotse-bots. Maar dan zitten we redelijk beschut en als de koers oostelijker verlegd kan worden, gaan de fokken er bij. Als alles bijstaat, beslist de wind om toch het weerbericht te volgen en valt helemaal weg. Wel komt de zon door. Zo moteren we ook het laatste eind, maar wel lekker verwarmd.

Na drie mannen met havenmeestershirtjes aan, in de binnenhaven, die hun wijsvinger van links naar rechts bewegen en daarbij alleen de woorden: “no, no, non, non” uitroepen, zoeken we de jachthaven op. Met meer dan 3000 plaatsen helemaal vol. We vragen nergens meer naar en meren langszij een zeiljacht van onze lengte af. Op het havenkantoor laten we maar een beetje in het midden waar we precies liggen en betalen snel.

De volgende morgen vragen ze ons om weg te gaan. Het is de week van het feest van het “Nautisme”. Wat dus in de praktijk betekent dat gasten nu niet welkom zijn. Wij zoeken tien mijl verder op een plekje in de haven St. Martin op het eiland Ile de Ré. Morgen is een feestdag, 8 mei is de Bevrijdingsdag van Frankrijk. Meer dan een kranslegging bij het plaatselijke oorlogsmonument van de Tweede Wereldoorlog wordt er niet van gemaakt. Vrijheid viert men de veertiende juli.

Geen opmerkingen: