Schellingwoude, 20-8-2009

Spaarndam
Hoe komen wij hier verzeild in het kleine, ongeveer 80 liplaatsen tellende haventje van de wsv Zuiderzee? Het is de laatste dagen drukkend warm geweest en ons voornemen om in Haarlem de stad in te trekken, hebben we laten varen. Ook Amsterdam leek ons te broeierig. Deze twee steden zetten we wel op het lijstje: Nog weer eens te bezoeken.

De hele dag luisteren we de marifoon uit. Rond Amsterdam is dat verdeeld in blokken. Zo hoor je alleen de berichten die op jouw eigen stukje van toepassing zijn en dat geeft een stuk rustiger radioverkeer. Nadeel is dat er niet meer op kanaal 16 wordt uitgeluisterd en de windwaarschuwingen niet op de blokkanalen worden doorgegeven. Toen we dan ook de Oranjesluizen binnenvoeren, hadden we nog niet van een weeralarm gehoord.

Het is logisch dat na zulke hete dagen er onweer komt, en we hadden ons al voorgenomen om niet het IJsselmeer op te gaan, maar een ankerplaats voor Durgerdam te zoeken. In de sluis komt een steward, is daar geen Nederlands woord voor, op ons af en vraagt of we van het weeralarm hebben gehoord. Nee dus. Nu, er wordt gerekend op windstoten van rond de 110 km per uur.

Hé wat hebben we daar een hekel aan. Natuurlijk weten we wel dat dat veel wind is, maar hoeveel. Waarom kunnen we niet afspreken dat we voor de wind één “maat” gebruiken. Moeten we km/uur omrekenen naar mtr/sec en dan opzoeken in de tabel hoeveel Beaufort dat is. En ja het is veel: 11 Beaufort! Dus bedankt mannen, eigenlijk jongens, we gaan niet voor anker, maar zoeken een meer beschut plaatsje.

Dat is dus hier in Schellingwoude, direct noord van de Oranjesluizen, geworden. De kopsteiger was nog vrij, zoveel gasten komen hier niet. Iedereen vaart, met de blik op het IJsselmeer of Amsterdam, voorbij. Voor de betaling bij afwezigheid van de havenmeester, één Euro de strekkende meter, staat het gironummer op de deur. Wie zegt er nu nog dat mensen uit de grote stad elkaar niet vertrouwen?

Met ons komen er nog 4 schepen beschutting zoeken achter de dijk met hoge bomen. De rest vaart gewoon het meer op. Wie is verstandig? Het fototoestel ligt klaar, dat wordt een foto van een vliegtuig met onweersflitsen op de achtergrond, bomen die dubbel vouwen, zeilboten die alleen door de windvang van de mast al helling maken of dikke regenbuien met hagelstenen. De eerste bui is de moeite niet voor een foto, maar daarna kwam er helemaal niets meer. Dus geen foto’s. We zijn bijna een beetje teleurgesteld.

Nu volgen we de discussie op tv over wel of niet een weeralarm. Volgens ons kan het woord wel anders, maar de waarschuwingen moeten gewoon blijven. We zijn allemaal grote mensen, let op; ik schrijf niet: wijze, en een ieder kan met de boodschap doen wat ie wil. Wij waren in ieder geval er wel blij mee: het dek is eens extra goed opgeruimd, de meertouwen zijn kritisch nagelopen, er waren aardige mensen in een haven die we anders voorbijvaren en de supermarkt is op fietsafstand. Alleen zou ik tegen het KNMI willen zeggen: Dat voornemen om voortaan het weeralarm voor een kleiner gebied te geven, lijkt mij een dom idee, als je het voor heel Nederland al niet kunt.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Anneke nog gefeliciteerd met je verjaardag.
mindert maaike rinze en lutsen

Booster zei

We zijn wat in verwarring. We missen Kees op de dia's is hij van boord. We zien wel een voor ons onbekende met lang krullend haar, offffffff is dit Kees in de midlive. Groetjes G en J

Cees en Anneke Boonstra zei

Ik wil het niet een midlife-crisis noemen, maar meer: de laatste wilde haren. Jullie, de kinderen hadden er ook al een opmerking over gemaakt, hebben wel gelijk, nu we weer onder "eigen volk" zijn, moeten wij ons ook weer aan de hier geldende normen en waarden houden. Na het lezen van jullie reactie is meteen de schaar er in gegaan en mag Cees de shampoo, Andrelon verrassend volume, niet meer gebruiken.