Ditzum, Duitsland, 11-3-2010

Ditzum, Duitsland
We zijn onderweg! Afgelopen zondag hebben we een dag proefgereden, het zal wel lukken met dat kamperen. Het is de bedoeling dat we de kust volgen, een soort van eb en vloed route. Dat betekent ook dat rivieroevers landinwaarts gevolgd worden, tot het eerste kunstwerk. Dat kan een dam, sluis, stormvloedkering of iets dergelijks zijn. Zodra men het getij kan sturen, houdt voor ons de natuurlijke eb en vloed op. We zullen wel zien hoe ver we komen.

Op onze testdag zijn we in Lauwersoog begonnen en via de Kustweg van Defensie, die alleen in het weekend open is, volgden we de Groningse kust met zijn Noordpolderzijl, Delfzijl en Termunterzijl tot aan Bad Nieuweschans. Daar is onze reis vandaag weer begonnen. Via de Duitse kant van de Dollard zijn we nu in Ditzum.

Rond en uur of één vonden we dat het tijd werd voor de welbekende Duitse harde broodjes. Dus gestopt bij de Ditzumer supermarkt met daarin de warme bakker. Het viel ons direct op dat de acht motorhome plekken in het dorp al vol waren. Als we door rijden, is het grotere trekkersparkeerterrein ook al aardig vol. Er moet meer te beleven zijn in Ditzum dan lekkere broodjes.

Dus wij er tussen geparkeerd, fietsen losgemaakt en op de pedalen de dijk terug naar het dorpje. Onderweg loopt een hermelijn in koninginnejaskleuren met ons mee. Ditzum kan voor mij al niet meer stuk. De Bültjer werf is leuk om te zien en alle vier de kroegen en eetgelegenheden zijn open en gezellig bezet, maar daar houdt het mee op.

Dan fietsen we terug naar het Eems-sperrwerk en kletsen wat met een andere fietser. Plotseling zegt de man: “Da kommt er”. Wie, wat komt er, we begrijpen het niet. Hij wijst ons in de verte een kolos van een Cruiseschip. Ze hebben op het sperrwerk deze dag het hoogwater vast gehouden en nu kan het schip achterwaarts met een slakkengangetje door de ondiepe Eems. Om 21.00 uur is het buiten ook weer hoogwater.

Wat een toeval dat we net hier stopten. Dit moeten we van dichtbij zien. Maar eerst terug naar Flipper, het is om het vriespunt, het regent natte sneeuw en we zijn steenkoud. De gaskachel komt aan en we doen al die dingen die caravanbezitters moeten doen om hun huisje op wielen voor de nacht klaar te maken. Een warm bakje koffie brengt ons weer op temperatuur.

Op dit moment horen we buiten drie lange stoten op de hoorn. De Celebrity Eclipse, een onmanoeuvreerbaar schip, vaart de Eems uit.

Geen opmerkingen: