Niebüll, Duitsland, 25-3-2010

Jork, Duitsland
We staan midden in de stad op een camperparkeerplaats. Die was heel gemakkelijk te vinden, bordjes volgen. Als ze ons niet wegsturen, wordt dit een goedkoop plekje, het is hier voor mobilhomes helemaal gratis. Nou deze caravan is even tijdelijk ons huis en we kunnen rijden naar waar we maar willen. Dus voldoen we aan alle eisen en regels. Alleen lijkt onze reiscombinatie niet op het logoplaatje van het bord.

Ook hier tussen de huizen kunnen we geen internetverbinding oppikken. Trouwens het hele internetgebeuren valt ons in Duitsland tegen, ook de McDonald’s heeft ons teleurgesteld. Ze bieden wel een verbinding aan, maar dat is via T-Mobile en kost acht euro per uur. Voor Nederlandse begrippen is dat erg duur. We hebben nog maar één camping gehad die internet aanbood van Lan1 en die vraagt maar drie euro per uur en slechts zeven euro’s voor een hele dag. In dit land is dus nog werk te doen voor Mevr. Smit-Kroes.

Toch is men in Noord Duitsland in ander dingen weer veel verder dan Nederland. We hebben ontzettend veel boerderijen gezien, waarvan de daken, zowel woonhuis als alle stallen, helemaal met zonnepanelen bedekt liggen. Men bouwt werktuigbergingen met daken in de optimale hoek en legt ze ook helemaal vol. Zelfs op de betrekkelijk kleine daken van woonhuizen maakt men er gebruik van. Er zijn verscheidene biogasinstallaties en de windmolenparken zijn niet meer te tellen.

Toch is er soms iets precies hetzelfde als bij ons. Hier wil men ook niet dat een rivier nog meer uitgebaggerd wordt voor de steeds groter wordende vrachtschepen. Langs de Elbe zagen we grote protestborden. Ze zijn niet van plan ter compensatie een polder te ontruimen en te laten vollopen. Ze begrijpen niet hoe je diep in de vaargeul levende natuur een alternatief biedt op een hoger stuk ondergelopen land. Nu laat men via schuiven het getij, gecontroleerd, ook al ver naar het binnenland doorlopen. Misschien is de nu in aanbouw zijnde nieuwe containerhaven bij Hooksiel de oplossing.


Geen opmerkingen: