Toftum, Denemarken, 1-4-2010

Bovbjerg, Denemarken
Intussen zijn we in Denemarken aangekomen en zitten we ook al aan de Limfjorden. Het weer is winderig en het regent veel, gelukkig valt het meeste in de nacht. We kunnen dus nu met zekerheid melden dat onze Flipper waterdicht is. Ook is het nog koud, er liggen op veel plaatsen nog sneeuwresten. We weten nu ook dat de kachel de gasfles leeg vreet, elektrisch verwarmen is een stuk makkelijker.

Wat valt ons op in Denemarken? De ruimte en de rust, geen politie, de autolichten moeten altijd aan en er wordt helemaal niet hard gereden. De Denen gaan zelf ook met een caravan op pad, dat in tegenstelling tot de Duitsers die veel meer een camper hebben. Vogels, en dat is een tegenvaller, zijn er niet veel. Zwarte Kraaien zie je bijna niet, maar de Bonte Kraai, in het Lauwersmeer valt die onder bijzondere waarnemingen, zie je elke dag.

Zo waren we maandag gestopt aan de zuidzijde van de Ringkobing Fjord. In die fjord loopt geen eb en vloed, dus het lag niet op onze route. Maar als in alle boekjes dit gebied, Tipperne genaamd, omschreven wordt als vermoedelijk het belangrijkste watervogelgebied van Denemarken, dan zou je toch gek zijn om voorbij te rijden. Dus speciaal een parkeerterrein gezocht om de caravan los te koppelen en achter te laten.

Met alleen de auto kun je dan verscheidene kilometers door het gebied rijden. Een ander stuk is verboden en voor het bewaren van de rust, alleen enkele uren per week toegankelijk. Nou het landschap is mooi, waterpoelen genoeg, maar geen vogel gezien. Nee, dat is geen overdrijven, 20 ganzen, 4 graspiepers en 6 kieviten, daar zou je tureluurs van worden. Of wij waren er in het verkeerde seizoen of de vogels waren het zat om maar één keer in de week, alleen op zondagmorgen bezoek te krijgen en zijn verhuisd. Hopelijk naar de Limfjorden; nou dan komen we ze nog wel tegen.

O ja, de spelling van alle Deense woorden is niet correct, ik weet niet waar op het toetsenbord van onze computer dat streepje door de o zit. En al helemaal niet waar de combinatie van toetsen is om dat kleine rondje boven de a te krijgen. Tips zijn welkom.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Anneke en Cees, it is fijn om jimme ek mei de karavan te folgjen. Nimme jimme de lytste dykjes by de kust lâns? Oja, om oare letters te meitsje kinst de Alt knop mei in siferkoade brûke
( krekt as by windows?).
Alt 134 = å.
Moatst mar efkes útprebearje welke ast noch mear brûke moatst. Groeten Frans en Sietske

Booster zei

Kijk eens onder invoegen en symbool (als het werkt onder word)

Groetjes Booster

Cees en Anneke Boonstra zei

Bedankt voor de lettertip, dat met de alt-toets lukt niet, maar in word via symbool komen er wel Deense letters.
Ja Sietske we zoeken de kleinste weggetjes langs de kust op, maar wel zonder caravan, het keren op de weg is anders zo krap.
Booster, leuk om wat van julie te horen, we hebben jullie deze winter gemist op de clubavonden in de jachthavenkantine.