Dokkumer Nije Silen, 15-5-2010

Højbjerg, Denemarken
Na dik negen weken, of te wel 68 dagen, zijn we weer terug in jachthaven Lunegat. Het is ons enorm meegevallen, dat rondreizen met Flipper achter de auto. Het weer was best goed, eerst nog halverwege maart wel een paar nachtjes vorst en overdag een sneeuwvlokje, maar verder was het meestal droog met een lekker zonnetje. Het regenjack is maar drie keer uit de auto geweest en de laarzen waren slechts op één camping nodig.

Van de 67 overnachtingen hebben we 7 op camperplaatsen gestaan. De duurste was in Norddeich voor 9,50 en de goedkoopste Kinxbull met 5 Euro. Op de andere vijf hebben we echter helemaal niet betaald, omdat het een parkeerplaats bij de haven was, omdat de betaalautomaat kapot was of omdat er gewoon niemand was waar je het staangeld aan kwijt kon. Eigenlijk mag je er met een caravan en losse auto niet staan, maar in het voorseizoen wordt er nauwelijks gecontroleerd.

De resterende 60 overnachtingen waren op 22 verschillende campings, 6 in Duitsland en 16 in de zeven weken dat we in Denemarken waren. Totaal hebben we 1.120 Euro betaald voor de staanplaatsen, inclusief stroom, milieutoeslag en toeristenbelasting. De duurste nacht was, met 27,40 Topcamp Kattegat Strand in Østrup-Hurup, Denemarken. De goedkoopste was in Duitsland, Knaus Campingpark Wingst voor 11,45, dankzij de buiten-seizoen-aktie: 3 dagen blijven, 2 dagen betalen.

Het getal op onze kilometerteller van de auto is vandaag 11.687 hoger dan bij vertrek begin maart. Gemiddeld geeft dat per dag 192 afgelegde kilometers. We schrikken er een beetje van, maar als je de kust/vloed-lijn wilt volgen, moet je vooral in Denemarken wel wat kilometertjes afleggen. De echte eilanden hebben we zelfs nog overgeslagen, we zijn alleen daar geweest, waar je met de auto over de weg kunt komen en hebben dus geen veerboten genomen. Varen doen we wel in de zomer met onze eigen boot.

Flipper hebben we 30 dagen aangekoppeld, en dat leverde in totaal 4394 trekkilometers op. De overige 7293 waren alleen met de auto. We hebben 1.110 Euro betaald voor 904 liter dieselolie. Verder koste de brug naar Sjælland heen en terug 670 Deense Kronen, wat met een omrekenfactor van 7,25 uitkomt op 93 Euro. Parkeren is in Denemarken bijna altijd gratis. Alleen bij de echt toeristische plaatsen, zoals de krijtrotsen bij Stevens en Mons Klint en op het noordelijkste puntje van Jutland, moest er totaal 15 Euro betaald worden.

Verder zijn er meer dan 4000 foto´s gemaakt, waarvan er 400 op deze website zijn geplaatst. Op het vogelalbum zijn er 126 plaatsjes bijgekomen en dat heeft 42 nieuwe soorten opgeleverd. De Zwarte Specht en Roodhalsfuut waren grote verrassingen. De zwartgroene Fazant en de crèmewitte Rotgans waren heel bijzondere toevalstreffers. Gelukkig gaan we nu binnenkort weer zeilen. Op het water is er minder te fotograferen. Dat is ook wel nodig, het is de laatste maanden een ietsie pietsie uit de hand gelopen.

Geen opmerkingen: