Priwall, Duitsland, 4-6-2011

Grossenbrode, Duitsland
Langs de noordkant van Fehmarn zijn we nu, na een dag gennakeren, over de Travemünder Enge gevaren en op de Pötenitzer Wiek voor anker gegaan. Of beter gezegd we zijn binnengehaald! In de monding van de Trave, stonden beide oevers bomvol zwaaiende mensen. Het was een plezierige binnenkomst. Al snel verscheen de Wasserpolizei om ons opzij te sturen voor de afvaart van het grote passagiersschip “Queen Elizabeth”.

Het rondje om Fehmarn kwam ten eerste door de verkeersbrugverbinding van het eiland met het vasteland: die staat op de kaart met een vrije doorvaarthoogte van 22 mtr. Ons hoogste puntje steekt 21,80 mtr. boven water uit. Als je er op rekent dat de marifoonantenne wel 50 cm kan ombuigen, dan houden we een ruimte van 70 cm over tussen het kwetsbare deel van de mast en de onderkant van het brugdek. Onwisse factoren blijven dan de waterverhoging door de westelijke winden en de golfhoogte. Al met al een beetje krapjes.

Ten tweede is het rondje wat groter geworden omdat we een paar dagen Deense havens hebben bezocht. Nu er in Duitsland ongezonde beestjes, zo klein dat je er geen foto van kan maken, opduiken en veel mensen ziek tot doodziek maken, leek het verstandiger om wat verse producten op de Deense kant te kopen. In Duitsland wordt niets gekocht en alleen uit de thuis aan boord gesleepte voorraad gegeten. Dat kan prima, enkel de hoeveelheid vlees valt onder de op de schijf van vijf aanbevolen hoeveelheid.

Hemelvaartsdag om zes uur 's avonds de haven van Yachtwerft Klemens aan de Grossenbroder Binnenee aangelopen. Wat lag daar op ons te wachten? Een pakje van SVB, Bremen! Daarin een goed werkende elektronische kaart en ook nog ge-update naar 2011! Bedankt SVB voor zoveel garantie! Het terugsturen heeft maar één dag geduurd en daarom neem ik mijn opmerkingen over de Duitse Post terug. Ik denk dat ons mooie kleine compacte elektronische kaartje een beetje zoek is geraakt op de bureaus van de kaartenafdeling bij het postorderbedrijf. Komt natuurlijk door al die booteigenaren die op het laatste moment nog bestellingen plaatsen voor van die ouderwetse grote papieren kaarten.

Geen opmerkingen: