Wismar, Duitsland, 11-6-2011

Wismar, Duitsland
Het is de zaterdag voor Pinksteren en dat trekt hier veel mensen naar de stad. De bus van de Stadtrundfahrt komt elk half uur voorbij met een nieuwe groep. Op het plein, De Alter Markt, is de gewone weekmarkt. Langs de Alter Hafen zijn op de linker oever kleding, tassen, ik heb me zelf een kleine rugzak gekocht, en allerlei andere hebbedingetjes te koop. Op de andere oever is de vismarkt, geen rauwe vis, maar allerlei gebakken en gerookte soorten. Ruikt ook direct een stuk lekkerder. Daar tegenover is de kermis, één kinderdraaimolen en een waterspelletje, verder zijn het drink- en eettentjes. In de feestzaal, een gerestaureerde werkhal, staan voor de avond grote tafels met zitbanken en een bar klaar. Dat feest laten we aan ons voorbij gaan, wij hebben gisteravond al feest gevierd.

De Sejlerens Marine Guide 2011 geeft voor Wismar verschillende havens op. De meeste gasten bezoeken de Alter Hafen, maar alleen de Westhafen biedt internet aan. Dus valt onze keuze op die haven; met de fiets kunnen we dan wel naar het centrum. Helaas is er geen plek te vinden, alle kopsteigers zijn vol en de boxen te smal. De laatste vrije plek, direct voor de eetgelegenheid in de haven, is gereserveerd voor een vissersboot, die later op de dag zijn sportvissers met grote honger komt afzetten. Dan maar langs de kade. Havengeld wordt er niet opgehaald, maar dan is het wel erg brutaal om in de jachthaven naar de code voor hun, ook gratis, internet te vragen.

Op onze kade komen niet veel mensen, er wordt nog druk gebouwd en gerestaureerd. Dat heeft de jeugd ook ontdekt. Er verschijnen na zessen veel auto's met veel jongemannen en veel kratten bier in de kofferbak. Anderen komen met stapels pizzadozen aanzetten. De opgedofte meisjes verschijnen op het toneel. Het gaat er gezellig aan toe. We vinden het prima, we zijn nog niet zo oud dat we ons de vrijdagavondmarkt in Burgum niet meer kunnen herinneren. Als klapper van de avond verschijnt de bink met zijn stoere auto, volgebouwd met geluidsboxen! In het begin denk je nog, dat vreet die accu in een mum van tijd leeg. Dream on baby! Ons feest duurt tot de hemel in het oosten al weer oplicht.

Geen opmerkingen: