Vannes-Meucon, Frankrijk, 23-3-2012

Vannes, Frankrijk
Drie dagen hebben we er over gedaan om bij de Morbihan in Bretagne te komen. De eerste twee dagen geen centje pijn , maar op de derde kregen Kia en Flipper een beetje ruzie. Heuvelafwaarts geen problemen, we lieten ze gewoon met z'n beiden rollen. Dat ging goed tot halverwege de volgende heuvel, over bergen kun je hier nog niet spreken, ze zijn nog maar van het Holterbergformaat en ietsje hoger, maar daarna moest Kia aan het werk. Hij vertikte het om zijn toerental op te voeren, hij was gewoon te lui om te werken. We hadden wel eens gehoord dat honden op hun baasjes gingen lijken, maar dat het ook bij auto's kon gebeuren, was nieuw voor ons.

Gingen we in het begin van de dag nog over de top met een gangetje van 50 km per uur, de laatste van de dag haalden we met moeite, we kregen de neiging om mee te duwen. Op het dashboard brandt wel een lampje, maar dat doet het al langer en meestal gaat het na een poosje ook wel weer uit. Er zat niets anders op dan een garage op te zoeken. Bij de balie van de Nissan-garage, het Kia-verkooppunt heeft onderhoud aan hun uitbesteed, was het lang wachten geblazen, maar toen de werkplaatschef eindelijk verscheen bleek het nog een jonge vent te zijn. Wij al helemaal blij, grote kans dat er Engels gesproken kan worden.

Echt niet, geen woord. In de hele garage niemand die maar een woord Engels verstaat, dat hoeft natuurlijk ook niet, je bent tenslotte in Frankrijk. Gelukkig hebben we de woordenboeken in de auto liggen. Hij krijgt de Frans-Nederlandse- en wij de Nederlands-Franse-versie. Ook nu brengt de computer uitkomst: ze gaan Kia aansluiten op hun apparatuur en over twee uur kunnen we terug komen voor de diagnose. Met een tas vol boodschappen van Leclerc horen we het vonnis aan: Over twee dagen terugkomen dan zijn de onderdelen binnen.

Het woord voor het te vervangen onderdeel, dat op de offerte staat, is te modern voor onze oude Prisma woordenboeken, maar Cees had al in het Kia-boekje opgezocht wat het brandende lampje betekende en het komt er op neer dat er iets verstopt of kapot is in de buurt van het roetfilter. Met een aderlating van 750 Euro op het vakantiebudget is één en ander vandaag gerepareerd. Het lijkt veelbelovend. Er branden geen alarmlampjes meer en volgens Cees heeft Kia veel meer “power”, of in het Frans “énergie” gekregen. Morgen gaan we nog een dagje alleen met de auto op stap, maar zondag moeten Kia en Flipper weer samenwerken.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Tja, dikke pech en een gat in de portemonnee. Maar jullie kunnen weer vooruit. Het weer is hier geweldig mooi al zijn de voorspellingen wel wat kouder, de Ortt ligt weer in het water en Cees vond het nodig om te gaan zwemmen in de haven. Beetje laat voor een nieuwjaarsduik. Je kunt ze amper meer alleen laten.....

Veel plezier.

Groetjes Hennie

Anoniem zei

Zo zie je maar weer dat zuinig rijden ook geld gaat kosten, geef de Kia maar eens goed op zijn donder dan blaast en verbrand de roedfilter wel schoon.

Ik wens jullie veel plezier.

Groet'n Cees U

Cees en Anneke Boonstra zei

Ja, dat heb je met een reddingsboot, daar hoort een drenkeling bij.
Wordt het met zijn verjaardag een zwemvest, een life-line of een reddingsboei?
Zijn shag is toch niet nat geworden?
Ja Cees, wij willen zuinig rijden, maar jij hebt toch nog wel een paar muntjes in een ouwe sok om de wasmachine te betalen, jij hoeft toch niet je kleding op het lichaam in de haven te wassen?

Leonoor zei

Altijd vervelend als zoiets in het buitenland gebeurt met de auto. Gelukkig is het allemaal goed gekomen!