Gouwzee, 16-7-2013

Gouwzee

In het Markermeer rondom Pampus zijn verschillende ankerplaatsen die we altijd al eens wilden bezoeken, maar waar we nog nooit hebben gelegen. Vanaf De Blocq van Kuffeler kiezen we een bezeilde koers en zo komen we aan in De Nes. Dat is een voormalige werkhaven aan de zuidkant van de dijk naar Marken. Al van verre zie we de twee grote windmolens op de dam. Er is een aanlegsteiger, maar die is vol met vaste wildliggers: op de meeste daarvan staat als thuishaven Amsterdam. Wij ankeren in twee meter diep water, beschut voor alle windrichtingen, behalve zuidelijke. Later op de avond komen er nog twee mede-ankeraars binnen. Het is windstil en als de toeristenbussen terug over de dijk het eiland hebben verlaten, liggen we er mooi rustig.

De volgende dag drijven we naar de haven van Muiderzand, bootboodschappen doen bij Kniest. Daarna willen we aanleggen of ankeren bij de eilandjes richting Muiden. Alles vol. Ze liggen aan de kades twee- en driedubbel, kampeerders hebben de radio meegenomen en alle beschutte ankerstekken zijn bezet. Daar tussendoor racen rubberboten, sloepen en miami-vice-achtige glimmers. Dit is ons te veel van 't goede en we varen door naar het PEN-eiland.

Op de kaart staat dat deze kom verboden is, maar we hebben van diverse zeilers gehoord dat er toch altijd schepen liggen. Voorzichtigjes varen we richting centrale. 't Is niet overal even diep, maar wij scharrelen er goed doorheen. De ingang is door midden gedeeld met een damwand. Rechts is het verboden, maar aan de linkerkant staan geen borden. Met een bocht kom je dan in een kom, beschut tegen alle winden. Er liggen zo'n tien vaste liggers voor anker. Vermoedelijk komen sommige niet zo vaak bij hun boot, ééntje zijn giek hangt tussen de verstaging, het grootzeil is al weggewaaid, maar de zeilhuik zit nog aan één kant vast en doet nu dienst als wimpel.

Er is plek zat voor ons en nog zes andere bezoekers. Er zwemt een groep van meer dan vijftig Krooneenden rond. Van de A1, die er langs loopt, merken en horen we nauwelijks iets. We begrijpen waarom niemand aan de Dienst der Hydrografie doorgeeft dat het verkeerd op de kaart staat, het zou zonde zijn om de rust hier te laten verstoren door de groep die nu bij de eilandjes tussen Muiderzand en Muiden ligt. We blijven er twee nachten, om ons voornemen van één dag zeilen, één dag klussen, waar te maken.

Geen opmerkingen: