Rengerspôlle, 30-7-2013

Langesleat

Vandaag bij het skûtsjesilen op 'e Hegemermar geweest. Twee inhaalwedstrijden bij windkracht 5 en 6 uit het westen. Het was onmogelijk om een beschutte ankerplek te vinden, de wind stond precies in de lengterichting van 't meer. Met Luitzen en Willemieke op hun Grand Slam langszij zijn we de hele dag doorgeschommeld. Toen duidelijk werd dat het skûtsje van Snits onoverwinnelijk was, hebben we opgebroken en zijn teruggezeild naar de Rengerspôlle bij Earnewâld. Was het overdag nog zonnig en droog, toen we zelf weer gingen zeilen heeft het alleen maar geregend. Het beloofde onweer bleef achterwege.

De dagen daarvoor was het warm en heet. Jitske en Gerke hebben drie dagen meegezeild. Dat betekende elke dag zwemmen. In Langwar zijn ze weer van boord gegaan en hebben wij een rustig plekje aan het eilandje in de Langesleat bij De Lemmer opgezocht. Even een beetje bijkomen. Door het warme lome weer komt er niks van het klussenschema terecht en luieren we wat om in de schaduw met een boek en kijken ondertussen met een half oog naar de skûtsjesilen-beelden op tv Fryslân.

Het is al donker als we buiten geschreeuw horen. De grote motorboot achter ons heeft ruzie met een voorbij varende sloep met vier jongens er in. Zijn ze door de achterbuurman z'n vissnoeren gevaren? Nee, de motorbootkapitein heeft, om ons onduidelijke redenen, iets bij de jongens in de boot gegooid. Die laten het er niet bij zitten. Ze meren af aan de overkant van de vaart en zoeken oorlogsmateriaal. Een stenenregen komt onze kant op. Gelukkig is het water redelijk breed en halen de meesten de overkant niet.

De motorboot ligt met de voorpunt onze kant op en nu er vanuit de varende sloep gericht wordt op de buurman zijn kuip, zijn wij kogelregenvrij. De achter-achterbuurman komt nu in de gevarenzone. De jongens beschijnen de kapiteinsfamilie met een laserpen en op hun beurt richten die weer een groot zoeklicht op de sloep. Ze blijven harrewarren, maar de stenen en blikjes zijn verschoten. Alle andere booteigenaren zoeken hun eigen vaartuigen weer op, verder moeten de twee kemphaanboten het onderling maar uitvechten. Nog lang flitsen er groene en witte lichten door onze kajuit en dat komt niet door de bliksem.

Geen opmerkingen: