Wâldseiner Rakken, 10-9-2013

Iselmar

Vanaf Elburg zeilen we de IJssel op en nemen de eerste afslag links. Dan kom je in een natuurgebied waar op de kaart een haventje met meer dan twee meter diepte wordt aangegeven. Dat klopt niet, voor dat we de wal bereiken zitten we al vast. De daar al liggende motorbootkapiteins zijn het er over eens, als we maar één nacht willen blijven, kunnen we zo niet blijven liggen. Aankomende nacht gaat de wind na dagen west te zijn geweest draaien naar het oosten en blaast dan 't water door de nauwe Ketelbrug naar het IJsselmeer terug: worden we hier vaste liggers. Op de vraag waar het dieper is, zijn ze het niet eens en wijzen allemaal een andere kant op.

De rubberboot als loopplank gebruikend gaan we met de pikhaak aan wal om zelf te peilen. Daar zijn we echter niet welkom. Dit is het domein van die één centimeter grote vliegen met bonte vleugels en groene ogen en de onopvallende lichtbruine dazen. Je ziet ze niet en merkt ze pas als ze je bijten. Cees heeft er geen problemen mee, zegt een zwaar woord en slaat ze dood. Dat doe ik ook wel, maar er blijft een jeukende steeds dikker wordende plek ter grote van een stuiver over. Na een rondje haven snel aan boord voor de anti-pillen. Hier kunnen we niet blijven.

Terug naar het grote ruime IJsselmeer. Met de voorspelde oostenwind wordt de volgende dag Urk gerond en dan is de wind op. We laten de boot drijven, pakken een lees- en/of puzzelboekje en genieten van de zon, 30 graden en dat in september! Dan krijgen we visite. Zwarte muggen en van die kleine groene. Ze steken niet, maar kriebelen. Al waaierend met de boekjes kunnen we onze hoofden muggenvrij en koel houden.

Het weer blijft hetzelfde: warm met 's morgens wind, dan twee uurtjes windstil en daarna komt de wind terug uit een verrassende richting. Zo ook na een nacht in De Lemmer. Wij pakken de windstilte halverwege Starum, net voor het strand van 't Mirnser Klif. Cees gebruikt die tijd om te koken en ik, onder de parasol in de kuip zittend, probeer de boot op koers te houden. Er komt een donkere wolk aan. Op de parasol klinkt het alsof het regent. Muggen, heel, heel veel muggen! Het zijn de zwarte en groene makkers van gisteren, maar er zitten nu ook zwarte met gele lijven bij. Eten en drinken is buiten niet meer mogelijk, om de beurt gaan we binnen opscheppen. De boot is zwart. Ze vinden zelfs elk klein gaatje tussen muggengaas en luikopening en gaan mee als we ons zo snel mogelijk door de muggenvitrage in de deur manoeuvreren.

Op de motor varend proberen we ze kwijt te raken. Dat lukt pas na de gevarenton op 't hoekje van het Vrouwezand als ook de wind terug komt. Zelfs onze bootspinnen zijn gefrustreerd met zo veel vlees op hun web(er)-barbecue. Met de dekwasslang spuiten we onze irritatie en al het ongedierte overboord. Ook de zeilen krijgen een wasbeurt. Zelf wagen we ons niet onder de buitenwater-douche, het IJsselmeerwater is erg groen door algengroei. Met mooie schone wind bereiken we Makkum.

Na een nacht met zoemende neefjes wordt de koers west, richting Den Oever. Lekkere bries. Het is niet bezeild en we maken een bestek richting Afsluitdijk. Ook goed, kijken we daar aangekomen wel of we in het altijd spannende Breezanddijk blijven of nog door gaan. Terwijl we genieten van het uitzicht op een steeds langer wordende file voor de brug van Koarnwertersân, de brug zal wel weer kapot zijn, krijgen we de bekende windstilte. Het zal toch niet? Met zeilen vol muggen, deze keer vergezeld van dragers, huisvliegen, vlinders en wespen, maken we rechtsomkeert. Gashendel in de vooruit, terug naar de voorhaven van de sluis en zoeken de steiger op. Met de muggenklapper in de hand verschansen we ons binnen in de boot.

2 opmerkingen:

Luitzen zei

Dit stukje werpt bij mij een belangrijke vraag op: Wat is eigenlijk het verschil tussen een vliegenmepper en een muggenklapper? Heb je ze allebei nodig, zoals verschillende schroevendraaiers voor verschillende schroeven, of heb je aan een van de twee voldoende? Google en wikipedia geven ook geen uitsluitsel.

Cees en Anneke Boonstra zei

Nou Luitzen dat verschil zit hem niet in de eerste woorden, vliegen of muggen. In deze context worden hier alle insekten bedoeld. Het is dus toegestaan om zowel wespen als mieren met dit handwapen te bestrijden. Het grote verschil zit in de woorden mepper of klapper.
Een klapper betekent een rake klap uitdelen. Zoals bij vuurwerk met de zevenklapper en de veel gebruikte naam klapper voor cocosnoot, die als hij op je hoofd valt een hele rake klap geeft. De mepper daarentegen, klinkt al vriendelijker, is grofmaziger gemaakt, is daarom minder doeltreffend, maar wel diervriendelijker. De strijd is als het ware gelijkwaardiger. Met andere woorden: de mepper heeft een ontsnappingsclausule.