Galamadammen, 5-2-2008

Galamadammen
Het is vast weer, buien, wind west tot zuidwest rond kracht 6 en water-koud; echt weer om bij de kachel te kruipen en dat ga ik dan ook doen; Cees daarentegen stort zich op de diesel-dagtank.

De dieseltoevoer is nog steeds niet in orde. Ook niet na het vervangen van alle filters en het doorblazen van alle leidingen. Zodra we meer dan 1800 toeren draaien met de motor en ondertussen stevig schommelen, zit de leiding potdicht. Maar nu weten we wat er mis is, we hebben beestjes in de dagtank. Nee, geen tijger maar bacterieen. Die ontstaan in een warmere omgeving, terwijl je de dieselolie langere tijd in je tank laat zitten. Ik begrijp niet dat er in dieselolie beestjes kunnen leven; Cees stinkt intussen zo naar olie, dat wassen nauwenlijks helpt.

Toch zijn we altijd erg voorzichtig geweest bij het tanken. Toen we in 1991 met de Breehorn in voormalig Oost Duitsland en Polen waren moest de dieselolie wel gefilterd worden. Met een nylonkous als filter hielden we daar ijzeren veren, ringen en drab over. Sindsdien gebruiken we altijd een panty. Alleen als de olie rechtstreeks uit een tankwagen komt doen we het zonder.
Natuurlijk gaan dan wel alle tanks compleet vol, wat neerkomt op 1000 liter. Daar doen we dan ongeveer een jaar mee; de kachel brandt er ook op. In de Middellandse Zee verwachten we langer met deze hoeveelheid te doen, alhoewel het nu ook bijna nooit meer onder nul is.

Als oplossing kiezen we voor het schoonmaken van de dagtank en het aanbrengen van een magneetfilter in de aanvoerleiding. Er zit echter geen mangat in de tank. Bij de werf hebben we twee mandeksels besteld, ook direct maar één voor de vuilwatertank. Mocht die ooit ook schoongemaakt moeten worden, dan hebben we alles bij ons.

Op de fiets, tegen de wind in en met de buien hier, gaat Cees naar de werf voor de spulletjes. Gelukkig voor hem heeft Andries Folmer medelijden en brengt hem met de auto terug. Vol goede moed aan het karwei begonnen en nu is het ook helemaal klaar. Meer mag ik er niet over vertellen, jullie weten het wel; als ik de harde woorden weglaat, heeft hij niets gezegd.

Het grootste probleem is echter dat de kachel ook zijn diesel uit deze tank krijgt en op een lege tank is het moeilijk warmte af te geven.

1 opmerking:

Marlies zei

Ze kunnen in dieselolie leven maar het is echt niet gezond voor de beestjes hoor