Hoorn, 12-2-2008

Markermeer
Het is zomer midden in de winter. Met een gangetje van zo’n twee mijl, fok en grootzeil uit, zijn we naar Hoorn gedreven. Onderweg zien we nog twee zeilers, twee vrachtschepen en één sleepboot, verder is alles stil. Op het geluid van vliegtuigen, auto’s, bouwwerkzaamheden en vogels na.

Cees geeft het schip een wasbeurt en draagt niet eens meer zijn zeilpak, zo warm heeft hij het. Ik zit bij het roer, de boot is precies in balans en stuurt zichzelf. Met twee dikke truien aan geniet ik van de zon en lees ondertussen hoe volgens mijn boek van Dimercurio de Amerikaanse duikbootvloot de wereld voor van alles en nog wat behoedt.

We hebben Fryslân achter ons gelaten, zaterdag zijn we vanaf Workum overgestoken naar Medemblik. De bedoeling was om op zondag nog het Jopie Huisman Museum te bezoeken. Speciaal op internet de openingstijden gescheckt, maar het gewone ouderwetse briefje op de deur wist het beter: Open vanaf 16 febr. Eén hele week in Workum doorbrengen, dat was ons zelfs te gortig, dus het roer om.

Als museum-alternatief hebben we voor het Zuider Zeemuseum gekozen. Aan de kassa verontschuldigde de mevrouw zich voor het hoge toegangsbedrag, terwijl er maar een heel klein gedeelte van de huisjes open was. Wij vonden het wel prima, we weten zo langzamerhand wel hoe armoedig die mensen woonden, alleen lopen door de kleine straatjes in een lekker zonnetje was voor ons genoeg.

We dachten dat we het hele buitenmuseum voor ons alleen hadden gehad; pas de volgende morgen, toen we onze jassen pakten, ontdekten we dat er ook schilders geweest moesten zijn.

Met een laatste blik op de huisjes van Paesens Moddergat, de molen van Himmelum, de regelvisserij van het Bildt en natuurlijk de dorpsstraat van Zoutkamp, wenden we nu onze voorsteven richting Amsterdam.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo,

Zo te horen zijn alle motor problemen weer achter de rug, en kunnen jullie echt gaan genieten van de "vakantie". Het weer was de afgelopen dagen in het Hoge Noorden ;) ook mooi hoor.

Groetjes